Oleh RIZQI ZABIDI

Mayat seorang nelayan ditemui dalam bot yang karam di kedudukan kira-kira lima batu nautika barat laut Pulau Payar di Langkawi semalam.

Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Kedah dan Perlis, Laksamana Pertama Maritim Mohd Zawawi Abdullah berkata, mayat mangsa ditemui penyelam bebas kira-kira pukul 12.05 tengah hari tadi di bilik jentera bot berkenaan.

“Usaha mencari dan menyelamat diteruskan seawal pukul 8.00 pagi tadi dengan penglibatan sebuah aset Maritim Malaysia, bot Perkasa 1225 dan lima buah bot nelayan tempatan.

“Keluasan sektor operasi pencarian merangkumi kawasan seluas 2.8 batu nautika. Pada pukul 11 pagi, seramai empat penyelam bebas melakukan kerja-kerja menyelam ke dasar laut untuk menjejaki mangsa yang disyaki masih terperangkap dalam bot karam dan satu mayat ditemui di kawasan kejadian,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 10.40 pagi semalam, seramai 16 kru bot nelayan tempatan Kelas A atau bot bilis terselamat manakala seorang lagi hilang selepas bot tersebut tenggelam akibat kerosakan pada hos salur masuk air laut.

Kesemua mangsa berusia antara 27 hingga 57 tahun berjaya diselamatkan dua bot nelayan tempatan yang berada berhampiran kawasan kejadian.

Salah seorang mangsa mengalami kecederaan pada tangan dan dada dibawa ke Hospital Sultanah Maliha di sini untuk rawatan.

Mohd Zawawi berkata, mayat tersebut dibawa ke jeti Maritim Malaysia, Bukit Malut menggunakan bot Perkasa 1225.

“Sejurus tiba di jeti pada pukul 1.10 tengah hari, pengecaman mayat dilakukan oleh pihak majikan dan diserahkan kepada Polis DiRaja Malaysia (PDRM) bagi tindakan selanjutnya.

“Operasi CARILAMAT ditamatkan pada jam 2.00 petang,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here