PENDAFTARAN bagi Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Kanak-Kanak (PICKids) di Terengganu setakat ini masih lagi rendah.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Kesihatan, Perumahan dan Alam Sekitar negeri Dr Alias Razak, hanya 12 peratus atau 21,901 kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun di Terengganu yang mendaftar untuk menerima suntikan vaksin bawah program tersebut, lapor Berita Harian.

Menurut beliau, jumlah tersebut masih rendah berbanding 124,206 kanak-kanak yang disasarkan untuk menerima suntikan vaksin berkenaan.

Beliau berkata, pemberian vaksin itu amat penting bagi melindungi golongan itu daripada mortaliti dan morbiditi akibat jangkitan COVID-19, serta membolehkan mereka menjalani aktiviti harian dengan lebih selamat, terutama di luar rumah dan tempat belajar.

Selain itu katanya, ia juga bertujuan untuk mengurangkan risiko jangkitan kepada kanak-kanak lain yang tidak layak menerima vaksin COVID-19.

Menurut Dr Alias, pemberian vaksin kepada kanak-kanak akan mengurangkan kemungkinan mereka untuk mendapat jangkitan serius atau mengalami komplikasi jangka panjang akibat jangkitan COVID-19.

“PICKids yang dilaksanakan sejak 3 Februari lalu di mana bagi negeri Terengganu, ia bermula secara rasmi hari ini dengan 20 kanak-kanak terbabit menjadi kumpulan pertama menerima suntikan vaksin COVID-19,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran PICKids Peringkat Terengganu di Kompleks Pusat Rawatan Harian, Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Pengarah Kesihatan Terengganu, Datuk Dr Kasemani Embong.

Mengulas lanjut, Dr Alias berkata, sebanyak 141 pusat pemberian vaksin (PPV) dibuka di seluruh Terengganu, mulai esok, bagi menjayakan PICKids.

Menurut beliau, ia membabitkan enam PPV di hospital, 24 PPV klinik kesihatan, 39 PPV klinik swasta, lapan PPV ‘off site’ dan 64 PPV sekolah.

“Kita akan bekerjasama dengan Jabatan Pendidikan Terengganu dalam melaksanakan PPV di sekolah, dengan menyasarkan seramai 110,000 kanak-kanak menerima vaksin di sana.

“Selain itu, kita turut mengenal pasti seramai 7,200 kanak-kanak tergolong dalam kumpulan komobid serta berisiko tinggi, dan mereka perlu mengambil vaksin di PPV hospital bagi memudahkan pemantauan dibuat,” ujar beliau.

Dr Alias turut menasihati ibu bapa atau penjaga yang mempunyai anak berusia antara lima hingga 11 tahun, supaya membenarkan kanak-kanak itu diberi suntikan vaksin COVID-19 sama ada di PPV sekolah atau mendaftar melalui MySejahtera.

“Dengan kewujudan gelombang penularan varian Omicron ketika ini, kita melihat kenaikan kes secara mendadak dari sehari ke sehari.
“Kanak-kanak adalah golongan rentan yang paling terdedah kepada jangkitan COVID-19,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here