TAUFAN Batsirai yang melanda Madagascar telah mengakibatkan 10 penduduk terbunuh, manakala hampir 48,000 lagi hilang tempat tinggal seperti yang dilaporkan pejabat kebangsaan bagi pengurusan risiko dan bencana.

Difahamkan, angin dan hujan lebat akibat Taufan Batsirai telah melanda Madagascar selepas membadai pantai timur pulau itu pada Ahad.

Berpunca dari Lautan Hindi dengan angin ribut mencecah kemuncak 145 kilometer sejam, taufan itu mendarat berhampiran Mananjary, iaitu 500 kilometer dari timur ibu kota Antananarivo.

Mangsa taufan Batsirai yang melanda Madagascar dipindahkan ke pusat pemindahan sementara yang mengakibatkan 10 terbunuh dan hampir 48,000 lagi hilang tempat tinggal 

Akibatnya, pokok tumbang dan ia turut memusnahkan bangunan dan menerbangkan bumbung rumah penduduk, lapor wartawan AFP yang menjadi saksi kejadian.

Selain itu, ombak laut tinggi pula menghakis bukit berpasir yang menjadi sebahagian daripada tanah perkuburan hingga mengeluarkan mayat dari kubur di bandar timur di pesisir pantai, Mahanoro.

Menurut Jabatan Meteorologi pulau itu, Taufan Batsirai kini membawa bersama angin yang lebih perlahan apabila tiba di kepulauan berkenaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here