MAHKAMAH Rayuan di Putrajaya hari ini menolak rayuan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin Abu Bakar terhadap saman fitnah yang difailkan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 2008.

Sinar Harian melaporkan, ia juga merujuk kepada perintah Mahkamah Tinggi sebelum ini, supaya Ahli Parlimen Rembau itu membayar RM150,000 sebagai ganti rugi am kepada Anwar.

Keputusan itu dibuat selepas panel tiga hakim dipengerusikan oleh Datuk Lee Swee Seng bersidang bersama Datuk Darryl Goon Siew Chye dan Datuk Ghazali Cha sebulat suara mengekalkan keputusan Hakim Mahkamah Tinggi pada 2017.

Panel kemudian menolak rayuan berkenaan dengan kos sebanyak RM50,000.

Mahkamah turut menolak rayuan Khairy terhadap keputusan hakim Mahkamah Tinggi yang membatalkan permohonannya untuk meminda penyataan pembelaan bagi menyatakan bahawa kenyataan beliau itu adalah komen yang wajar, dengan kos sebanyak RM10,000.

Ketika membacakan penghakiman dalam prosiding secara dalam talian, Hakim Darryl berkata, panel mendapati tiada merit dalam rayuan Khairy malah ganti rugi yang diberikan oleh Hakim Mahkamah Tinggi juga tidak berlebihan.

Sebelum ini, Anwar menyaman Khairy, yang ketika itu Menteri Belia dan Sukan serta Naib Ketua Pemuda UMNO, pada 7 Mac 2008.

Beliau mendakwa Khairy membuat kenyataan memfitnahnya dalam ceramah di Lembah Pantai pada 20 Februari tahun sama dan menyebabkan klip video bertajuk ‘Anwar and kin no threat’ disiarkan di portal berita.

Pada September 2017, Hakim Mahkamah Tinggi, Azizul Azmi Adnan membenarkan saman Anwar terhadap Khairy dan memerintahkan beliau membayar RM150,000 sebagai ganti rugi am kepada Anwar.

Hakim itu turut menolak permohonan Khairy untuk meminda penyataan pembelaannya bagi menyatakan bahawa kenyataan beliau adalah komen yang wajar.

Khairy kemudian memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi namun pada Februari 2018, Mahkamah Rayuan menolaknya selepas membenarkan permohonan Anwar.

Pada 15 Disember tahun lepas, Mahkamah Persekutuan membenarkan rayuan Khairy agar merit kes itu didengar sepenuhnya di Mahkamah Rayuan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here