PENINGKATAN kes COVID-19 melibatkan varian Omicron di negara ini bukan satu konspirasi untuk menangguhkan perayaan Aidilfitri pada Mei depan, sebaliknya dihadapi setiap negara.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, gelombang Omicron bukan sahaja dihadapi di Malaysia tetapi turut menyaksikan peningkatan di negara-negara lain termasuk Eropah.

“Gelombang Omicron ini bukanlah hanya berada di Malaysia sahaja, bukanlah konspirasi “KJ” untuk menafikan Hari Raya lagi. Namun, ia sebenarnya telah kena di semua negara,” katanya. 

 “Singapura melaporkan lebih 13,208 kes baharu jangkitan COVID-19 pada 4 Februari 2022, tiga kali ganda berbanding hari sebelumnya.

“Pada 5 Februari, Korea pula melaporkan kes harian sebanyak 38,670 kes, Indonesia (33,729 kes), Thailand (10,879 kes), Filipina (7,469 kes), Australia (22,985) kes dan Jepun 102,275 kes,” katanya dalam satu sidang akhbar khas di Putrajaya, hari ini, lapor Astro Awani.

Sehubungan itu, kes harian COVID-19 di negara ini terus merekodkan trend peningkatan apabila mencatatkan sebanyak 11,034 kes hari ini berbanding 10,089 semalam sekali gus menjadikan jumlah kumulatif setakat ini sebanyak 2,925,254.

Menjawab satu soalan beliau berkata, emilihan vaksin Comirnaty keluaran Pfizer-BioNTech dibuat selepas mendapat pandangan daripada pakar dan data yang menunjukkan keberkesanan vaksin jenis berkenaan sebagai dos penggalak.

Katanyam keputusan itu dibuat kerana pada awalnya kerajaan memilih vaksin berdasarkan keberkesanan vaksin terbabit.

“Mesti saya nak beri yang terbaik kepada rakyat. Walaupun begitu, Kementerian Kesihatan (KKM) sediakan vaksin keluaran Sinovac di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) bagi mereka yang mempunyai alahan. Sekarang, saya buat keputusan untuk memberikan dos penggalak Sinovac kerana ada segelintir penduduk yang tidak mahu menerima Pfizer. Yang penting, semua penduduk mengambil dos penggalak..apa jenis pun,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here