Oleh RIZQI ZABIDI

ANALISIS

BARU-baru ini timbul desas-desus kononnya Kedah bakal menjadi negeri ketiga yang disasarkan pihak tertentu bagi diadakan pilihan raya negeri (PRN) lebih awal, selepas Melaka dan Johor.

Jika benarlah wujud gerakan tersebut, maka hentikan sajalah perancangan tidak cerdik itu kerana dibimbangi kelak memakan diri.

Bayangkanlah, bagaimana agaknya rakyat Kedah akan marah terhadap golongan tersebut memandangkan kedudukan politik di negeri itu kini sudah dianggap stabil.

Ketika ini kerajaan pimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor, memperolehi sokongan 23 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Pas, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan UMNO berbanding cuma 13 kerusi dimiliki pembangkang.

Keadaan itu jauh berbeza berbanding ketika era pemerintahan Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir sebelum ini apabila Pakatan Harapan (PH) cuma memiliki 19 kerusi, iaitu cuma lebih dua kerusi berbanding Pas (15) dan UMNO (2) di pihak pembangkang, hingga menimbulkan ketidakstabilan politik sekali gus mengundang kebimbangan banyak pihak termasuk pelabur.

Maka apabila Pas, Bersatu dan UMNO mengambil alih pemerintahan negeri pada Mei 2020, kesannya boleh dilihat dengan agak serta-merta. Kalangan rakyat serta pelabur tidak lagi galau dalam memikirkan tindakan mahu pun keputusan yang mungkin tidak tetap, semata-mata demi menjaga kepentingan atau kuasa politik di negeri.

Lalu dengan segala keyakinan dan keberanian yang ada, segala keputusan dapat ditentukan tanpa gangguan. Satu demi satu kejayaan diraih Kedah apabila mula mencatat rekod tertinggi nilai pelaburan diluluskan berjumlah RM43 bilion bagi suku pertama 2021.

Dan jumlah itu terus meningkat apabila Lembaga Pembangunan Pelaburan (MIDA) membuat pengumuman seterusnya bahawa Kedah merupakan negeri yang menerima pelaburan tertinggi di Malaysia antara Januari hingga September 2021 dengan nilai keseluruhan RM57.1 bilion.

Seperkara lagi yang perlu diambil kira oleh golongan yang mungkin teringin benar melihat Kedah mengadakan PRN adalah keakraban ditunjukkan ADUN UMNO di Kedah terutamanya ADUN Bandar Baharu, Datuk Nor Sabrina Mohd. Noor dengan Muhammad Sanusi yang juga Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat.

Apabila timbul desas-desus mengenai gerakan tersebut kelmarin, Nor Sabrina memuat naik gambarnya bersama Muhammad Sanusi di Pejabat Menteri Besar dengan kedua-duanya jelas tersenyum.

Kemudiannya apabila dikerumuni wartawan hanya beberapa jam selepas memuat naik gambar itu, Nor Sabrina menegaskan agar semua pihak untuk meningkatkan prestasi dan tidak mencari kontroversi.

“Buat kerja macam biasa, hubungan (dengan Menteri Besar) macam biasa… Kalau tidak kami tak ‘mai’ mesyuarat sekali hari ini.

“Fikir fasal kerajaan Kedah, apa yang hendak dimajukan Kedah, itu saja,” katanya.

Justeru agak aneh dan janggal sekiranya Nor Sabrina hendak dipaksa untuk ‘meninggalkan’ keakraban itu, bagi menarik sokongan kepada Muhammad Sanusi dalam masa terdekat. Semua itu sudah tentulah mendatangkan rasa pelik terhadap rakyat sekali gus mengundang rasa tidak percaya mereka apabila tiba waktu untuk memangkah undi nanti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here