SERAMAI 16 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Myanmar yang bersembunyi dalam lori bersama-sama dua tekong darat warga tempatan diberkas di Kampung Batu Karang, Pasir Mas, Ahad lalu.

Batalion 8 Pasukan Gerakan Am (PGA8) menahan mereka pada pukul 6 petang selepas lori berkenaan dikesan dalam keadaan mencurigakan.

Pegawai Pemerintah PGA8 Superitendan Mat Shukor Yusof berkata, PATI berkenaan terdiri daripada dua wanita dan 14 lelaki berusia antara 20 hingga 30-an.

“Kes mula dikesan selepas sepasukan anggota PGA8 melakukan pemerhatian ke atas sebuah lori yang mencurigakan di Kampung Batu Karang di sini yang dipandu seorang lelaki tempatan bersama kelindannya.

“Pemeriksaan lanjut di bahagian belakang lori bertutup itu mendapati ada 16 pendatang warga Myanmar terbabit,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mat Shukor berkata, kedua-dua lelaki tempatan berusia 30-an itu ditahan dipercayai bertindak sebagai tekong darat dengan menyediakan perkhidmatan pengangkutan haram dan disyaki terlibat dalam aktiviti pemerdagangan manusia.

Katanya, kedua-dua suspek dipercayai menerima upah dengan bayaran tertentu dan bertindak sebagai ‘penghantar’ dengan menggunakan lori bertutup bagi mengaburi mata pihak berkuasa.

“Kumpulan warga asing ini kemungkinan memasuki negara ini melalui pangkalan haram dan bersembunyi di mana-mana kawasan terlebih dahulu sebelum dibawa menaiki lori tersebut.

“Kesemua yang ditahan termasuk sebuah lori diserahkan kepada Ibu Pejabat Daerah Polis Pasir Mas untuk siasatan lanjut di bawah Seksyen 26J Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007 dan Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/1963,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here