PAS menolak empat kerusi yang ditawarkan oleh Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Presidennya, Tan Sri Abdul Hadi Awang turut menegaskan bahawa PAS tidak akan ‘meminta sedekah’ untuk mendapatkan kerusi.

“Melaka nak beri dua kerusi. Johor nak beri empat… Takkan kita minta sedekah kerusi-kerusi ini? PAS bukan minta sedekah.

“PAS ada kekuatan sendiri,” katanya ketika menjawab soalan pemberita dalam rakaman video yang dimuat naik melalui laman Facebook miliknya, hari ini.

Sebelum ini, dalam satu rakaman video yang tular, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor, Datuk Hasni Mohammad mendedahkan, UMNO menawarkan empat daripada 56 kerusi boleh menang kepada PAS namun PAS dikatakan tidak bersetuju kerana lebih berminat dengan tawaran 15 kerusi daripada Bersatu.

Pada masa yang sama, Abdul Hadi mendakwa, kluster mahkamah dalam UMNO merancang pilihan raya di beberapa negeri untuk kembali berkuasa.

“Kalau kita ada moral, lawan saja di mahkamah. Jangan susahkan rakyat. Ini nak susahkan rakyat dengan pilihan raya. Nak selamatkan diri dia susahkan rakyat,” jelasnya.

Ahli Parlimen Marang itu mengingatkan UMNO supaya tidak meneruskan strategi sedemikian di negeri-negeri lain kerana ‘ada batas dan sempadannya’.

“Tapi kita tak mahu nak main-main kerana kita nak menyatukan umat. Tetapi kalau UMNO nak ambil strategi panjang-panjang, kita ada strategi juga.

“Bila tiba masanya kita akan buat strategi ini,” katanya lagi.

Abdul Hadi menambah, PAS mempunyai kekuatan sendiri dengan 197 kawasan serta sejuta ahli di seluruh negara, di mana kira-kira 800,000 orang aktif dalam kegiatan turun padang.

“Banjir di Pahang, banjir di selangor, banjir di Johor. Jentera-jentera PAS turun.

“Orang lihat. Ada yang bina rumah yang rosak satu malam saja siap rumah,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here