Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

AHLI Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sedili, Rasman Ithnain berdepan tindakan tidak akan dicalonkan semula dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor jika didapati bersalah dalam kes gangguan seksual.

Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Johor, Mohd. Solihan Badri berkata, kes berkenaan masih dalam siasatan polis dan masih belum dibuktikan bersalah.

“Ini masih kes polis dan kalau terbukti bersalah kita akan ambil tindakan secara ‘politically’. Kita tidak akan ambil calon yang terbukti bersalah,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas Majlis Pelancaran Kempen Keselamatan Jalan Raya Musim Perayaan Tahun Baru Cina di Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) Senai, Kulai, hari ini.

Laporan polis terhadap Rasman dibuat mangsa, 26, pada Isnin lalu sebelum tular dalam media sosial yang mendakwa diganggu secara seksual oleh ADUN terbabit semasa terlibat dalam aktiviti bantuan kepada mangsa banjir di Kuala Sedili, Kota Tinggi, Sungai Ara, Mersing dan Bukit Kepong, Muar baru-baru ini.

Pada 18 Januari lalu, Rasman menafikan tuduhan beliau melakukan gangguan seksual terhadap seorang Ahli Jawatankuasa Srikandi Bersatu Bahagian Kota Tinggi.

Rasman yang juga Ketua Bersatu Bahagian Kota Tinggi berkata, dakwaan wanita tersebut tidak benar dan menyifatkannya sebagai satu konspirasi politik untuk mencemarkan reputasinya

Ketua Polis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat dilaporkan berkata, pihaknya telah memanggil 11 individu bagi dirakam percakapan berhubung kes itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here