PRESIDEN UMNO, Datuk Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi dalam satu wawancara malam tadi berkata kerajaan hari ini tidak ada mandat rakyat dan kekal ‘Kerajaan PN 2.0’ kerana komposisinya masih sama.

Kalau macam itu penulis tertanya-tanya kenapa UMNO tidak menarik diri atau keluar sahaja daripada kerajaan sedia ada seperti mana mereka lakukan ketika Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi Perdana Menteri.

Dulu pun, kerajaan Muhyiddin adalah Kerajaan PN jadi kalau sekarang pun dianggap Kerajaan PN tapi 2.0, maka tariklah sokongan dan serahkan kembali mandat kepada rakyat melalui PRU-15 kerana Zahid kata, kerajaan sekarang tidak ada mandat rakyat.

Daripada membazir RM150 juta untuk buat PRN Johor, lebih baik buat sahaja pilihan raya serentak seluruh negara, lagi mudah SPR buat kerja dan tidak menyusahkan rakyat. Tetapi yang anehnya Zahid kata ahli akar umbi UMNO tidak mahu pemilihan parti dilakukan sebelum PRU-15.

Adakah rakyat Johor mahu PRN?

Kata Zahid, hanya enam bahagian UMNO sahaja yang mahu pemilihan parti sebelum PRU, lain-lain tak nak. Justeru beliau berhujah, ‘’ Suara majoriti perlu dituruti atau kita menjadi parti lemah’.

Penulis mahu bertanya, adakah PRN Johor yang dirancang oleh UMNO dalam masa terdekat ini mendapat restu rakyat Johor? Janganlah setakat turun pi buat survey tahap sokongan, cuba tanya rakyat negeri itu betul-betul, mereka mahukan PRN atau tidak?

Sebenarnya kalaupun rakyat Johor tidak mahu, terutamanya pengundi luar, UMNO suka  sebab itulah salah satu strategi  untuk mereka menang seperti mana mereka bernasib baik di PRN Melaka.

Di Melaka, BN menang besar kerana peratusan mengundi keluar rendah apabila pengundi luar tidak pulang dan ada pula pengundi yang tidak mahu mengundi. Ia  disebabkan pada masa itu mereka baru sahaja mahu bangkit semula selepas pandemik Covid-19 agak reda.

Sekarang rakyat Johor pula ‘akan menjadi mangsa’ ketika mereka baru sahaja mahu menstabilkan kehidupan selepas pandemik Covid-19 berkurangan dan bencana banjir, mereka dipaksa untuk mengundi dalam satu PRN yang dilihat lebih bermotif politik berbanding demi kestabilan pentadbiran kerajaan negeri.

Wajarkah rakyat diseret dalam percaturan politik UMNO?

Kalau nak cakap soal kestabilan sebab kerajaan negeri diperintah dengan kelebihan satu kerusi sahaja, penulis anggap tu ‘omong kosong’ dan temberang politik. Sebabnya, parti pembangkang pun dah kata, mereka tidak akan ganggu pentadbiran Menteri Besar Johor Datuk Mohammad Hasni, jadi apa yang UMNO kelam kabut sangat nak buat PRN?

Adakah ini ada kaitan dengan desas desus atau pandangan penganalisis bahawa ia strategi kepemimpinan UMNO untuk mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob membubarkan Parlimen bagi memberi laluan kepada PRU-15, kalau mereka menang besar di Johor?

Penulis tidak menafikan dari segi latar belakang pencapaian politik dan statistik di Johor, UMNO boleh menang, tetapi berapa kerusi belum tentu.

Tetapi soalnya wajarkah rakyat diseret untuk terlibat dalam percaturan politik UMNO untuk kembali berkuasa di negara ini selepas ia terlepas daripada genggaman pada PRU-14?

Apa yang anehnya dalam wawancara itu juga Zahid berkata‘’kerajaan hari ini tidak mempunyai mandat daripada rakyat, dan ia sekaligus menyebabkan ketidakstabilan politik, selain secara tidak langsung memberi kesan kepada ekonomi dan pelaburan asing.’’

UMNO Ismail Sabri PRU-15 Zahid Hamidi
Ahmad Zahid Hamid bersama Ismail Sabri Yaakob

Penulis nak tanya kerajaan yang dipimpin oleh UMNO di Johor itu dapat mandat rakyatkah? Bukankah UMNO menjadi Menteri Besar sama seperti mana Ismail Sabri menjadi Perdana Menteri, bukan menang pilihan raya tetapi disebabkan manuver dan pergolakan politik yang berlaku?

Hasni menjadi Menteri Besar apabila Bersatu meninggalkan Pakatan Harapan dan beliau menduduki jawatan itu dengan sokongan ADUN Bersatu dan Pas, sudah hampir dua tahun beliau melaksanakan tugas tanpa masalah dengan kelebihan hanya DUA KERUSI sahaja sebelum berkurangan kepada SATU KERUSI berikutan kematian ADUN Permas, Datuk Osman Sapian.

Ismail Sabri pula menjadi Perdana Menteri apabila 14 Ahli Parlimen UMNO menarik sokongan terhadap Muhyiddin dan Ismail Sabri menduduki jawatan itu dengan sokongan ahli Parlimen Bersatu, Pas dan GPRS.

Dalam bahasa mudahnya,  kenapa Zahid tidak berhujah sama ada di Johor atau Pusat, kedua-dua kerajaan ‘’tidak mempunyai mandat daripada rakyat, dan ia sekaligus menyebabkan ketidakstabilan politik, selain secara tidak langsung memberi kesan kepada ekonomi dan pelaburan asing.’’

Jadi kenapa membuat penilaian berbeza antara kedudukan di Johor dan di Pusat? Adakah UMNO takut untuk mengadakan PRU serentak bagi mewujudkan sebuah kerajaan ‘’yang mempunyai mandat rakyat.’’

Apa bezanya senario pelantikan Hasni dan Ismail Sabri?

Turut penulis tertanya-tanya, apakah maksud Zahid dengan perkataan ‘Kerajaan PN 2.0’’ dan ‘’ Kerajaan hari ini dipimpin seorang ahli UMNO, bukan kerajaan Barisan Nasional (BN)’’, bukankah di Johor keadaannya hampir sama sahaja ‘’dipimpin seorang ahli UMNO, bukan Kerajaan BN’’?

Kalau macam itu kenapa Zahid sebagai seorang yang begitu yakin rakyat sudah kembali menyokong BN dan percaya hanya BN boleh membawa kestabilan  tidak minta supaya Parlimen dibubarkan, bukannya mahu mengadakan satu demi satu PRN?

Kenapa mahu bertindak seolah-olah mahu menjadikan Johor bagaikan ‘bahan uji kaji’ sama ada rakyat benar-benar menyokong BN selepas kejayaan di Melaka melalui strategi, ‘’peratusan mengundi rendah,pengundi luar tidak balik mengundi’’.

Atau ada  misi mahu  ‘menanam’ Muhyiddin dan ‘membenam’ Bersatu di Johor bagi melemahkan parti tersebut sekaligus memudahkan laluan UMNO dalam PRU-15. Kalau itu antara misinya, kenapa UMNO takut sangat dengan Muhyiddin dan Bersatu? Bukankah UMNO ada 3.5 juta ahli dan organisasi paling teratur, kemas serta sudah mempunyai keyakinan tinggi rakyat sudah serik dengan PH dan PN? Penulis hanya bertanya.

Apapun kita serah kepada rakyat khususnya rakya Johor  menilai percaturan dan permainan politik yang sedang dilakukan UMNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here