Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

MENTERI Besar Johor, Datuk Ir. Hasni Mohammad memberitahu, kerajaan negeri tidak boleh sesuka hati membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi memberi laluan untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Beliau yang tidak memberi bayangan bila tarikh sebenar PRN Johor berkata, kerajaan negeri tidak boleh menolak keperluan untuk mengadakan PRN disebabkan majoriti yang tipis ketika ini.

“Saya kira justifikasi kenapa PRN perlu diadakan lebih penting daripada bila patut diadakan, itu lagi penting. Kita ada peraturan, tidak boleh sesenang atau sewenang-wenangnya untuk saya nasihat tuanku untuk bubar DUN.

“Saya tidak boleh buat begitu kerana ada peraturan dan syaratnya, jadi ini harus dipatuhi. Saya tidak boleh sesuka hati mengistiharkan atau menasihatkan ke bawah duli tuanku esok bubar lusa tak payah bubar atau sebagainya.

“Untuk itu tidak perlu ada pihak yang bimbang, saya akan berpegang kepada peraturan yang ditetapkan. Pembubaran DUN tertakluk kepada syarat-syarat Undang-Undang Tubuh Negeri yang wajib dipatuhi,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan AirAsia Super Apps di Bandaraya Johor Bahru, hari ini.

Semalam, Timbalan Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Johor, Jimmy Puah Wee Tse menggesa Hasni supaya mengentikan spekilasi berkenaan PRN dengan memberitahu bila akan diadakan PRN dan bukan terus berdolak-dalih.

Baru-baru ini, khabar angin bahawa Johor bakal menyaksikan PRN diadakan semakin kedengaran khususnya selepas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kempas, Datuk Osman Sapian meninggal dunia pada 21 Disember lalu.

Perkembangan itu menyebabkan kedudukan kerajaan negeri Johor dilihat tidak kukuh kerana hanya mempunyai majoriti satu kerusi iaitu 28 kerusi berbanding 27 kerusi pembangkang di DUN.

Mengulas lanjut, Hasni berkata, UMNO di peringkat negeri juga masih belum membincangkan mengenai PRN namun beliau masih kekal berpandangan mengadakan PRN adalah satu keperluan.

Jelasnya, ini disebabkan majoriti tipis yang dimiliki kerajaan negeri dan PRN akan menjadikan kerajaan negeri lebih kuat dan stabil.

Selain itu katanya, pelabur juga sukar untuk melabur atau memperluas perniagaan mereka apabila melihat kerajaan negeri yang stabil dan kukuh termasuk pihak kerajaan negeri sendiri dalam usaha menjayakan program-program dirancangkan di negeri ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here