JAWATANKUASA Pilihan Khas Parlimen (PSC) bagi agensi-agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) menangguhkan mesyuaratnya untuk menyiasat Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki yang dijadualkan Rabu ini.

Memetik laporan Malaysiakini, penangguhan itu adalah ekoran bantahan Azam terhadap cara siasatan tersebut.

Terdahulu, Pengerusi PSC, Abdul Latiff Rahman (PAS-Kuala Krai) memaklumkan kepada lapan ahli jawatankuasa lain bahawa beliau telah menerima maklum balas daripada Azam.

Menurut Azam, jika mesyuarat itu diteruskan pada hari Rabu (19 Januari) seperti yang dijadualkan dan agenda kekal tidak berubah, maka Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat akan dilanggar.

Azam berhujah bahawa ini kerana beliau telah memfailkan saman fitnah dan perkara yang akan dibincangkan oleh PSC mungkin diterima oleh mahkamah.

Selain itu, Azam berhujah bahawa beliau telah pun disiasat oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Jawatankuasa Aduan SPRM.

Memandangkan siasatan akan tertumpu kepada tingkah lakunya, Azam juga berhujah bahawa sebarang perbincangan di Parlimen harus dilakukan melalui usul persendirian dan bukannya jawatankuasa pilihan.

“Beliau (Azam) juga berkata (agenda) ini boleh menjadi ultra vires (melangkaui kuasa undang-undang) kepada peruntukan bawah Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952,” kata Abdul Latiff.

Sehubungan itu, menurut pemimpin PAS itu, beliau akan merujuk kepada penasihat undang-undang Dewan Rakyat.

Dua ahli PSC iaitu William Leong Jee Keen (PKR-Selayang) dan Chan Foong Hin (DAP-Kota Kinabalu) mengesahkan kepada Malaysiakini bahawa mereka menerima mesej daripada Abdul Latiff.

Kedua-dua mereka mengesahkan bahawa arahan terbaharu yang diterima adalah mesyuarat Rabu ini telah ditangguhkan.

“Kami dimaklumkan pada sekitar tengah hari ini,” kata Foong Hin.

William berkata, adalah prerogatif Abdul Latiff untuk mendedahkan terma rujukan siasatan itu.

“Saya telah meminta mesyuarat PSC untuk pengerusi mengumumkan terma rujukan untuk siasatan itu,” katanya.

Sebelum ini, tular di media sosial mengenai dakwaan Azam memiliki kepentingan dan pemilikan saham dalam beberapa syarikat dan pada Rabu lepas, Azam dalam sidang media menafikan tuduhan mempunyai kawalan ke atas banyak syarikat termasuk syarikat konglomerat, serta menyifatkannya sebagai tohmahan yang berniat jahat.

Azam berkata, saham-saham itu dibeli melalui pasaran terbuka oleh adiknya yang menggunakan pembiayaannya dan saham-saham syarikat yang dibeli oleh adiknya itu juga tiada kaitan dengan siasatan oleh SPRM.

Pengerusi Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR) Tan Sri Abu Zahar Ujang menyatakan LPPR, satu daripada lima badan pemantau bebas SPRM, mendapati tiada sebarang perlakuan jenayah atau percanggahan kepentingan membabitkan Azam dalam urus niaga saham pada 2015.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here