DATUK Seri Najib Razak tidak akan memberi keterangan sebagai saksi pembelaan pada perbicaraan kes rasuah yang dihadapi isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor berhubung projek tenaga hibrid solar bernilai RM1.25 bilion.

Terdahulu, hari ini, bekas Perdana Menteri itu dijangka memberi keterangan sebagai saksi ketiga pembelaan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Mohamed Zaini Mazlan.

Bagaimanapun, Datuk Jagjit Singh yang mewakili Rosmah, memberitahu mahkamah, pihaknya mengambil keputusan untuk tidak memanggil Najib, memandangkan keterangannya adalah bersifat menyokong.

“Sehubungan itu, pihak pembelaan menyusun semula strategi dan mengambil keputusan untuk tidak memanggil Najib,” katanya.

Pada prosiding itu, Jagjit turut memohon mahkamah untuk melapangkan tarikh perbicaraan pada minggu ini memandangkan saksi kedua pembelaan, bekas pegawai khas Najib, Datuk Seri Siti Azizah Sheikh Abod sedang menunaikan Umrah.

Perkara itu kemudian tidak dibantah Timbalan Pendakwa Raya Kanan, Datuk Seri Gopal Sri Ram, yang memberitahu mahkamah bahawa keputusan memanggil saksi pembelaan adalah hak pembelaan.

Terdahulu, Najib tidak hadir pada prosiding perbicaraan kes itu, bagaimanapun, peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dilihat duduk di galeri awam.

Rosmah dituduh melakukan kesalahan itu di Lygon Cafe, Sunway Putra Mall, Jalan Putra di sini; di kediaman Rosmah di Jalan Langgak Duta, Taman Duta serta di Seri Perdana, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya antara Januari 2016 dan September 2017.

Perbicaraan kes bersambung 4 Februari ini. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here