Oleh RIZQI ZABIDI

Pengarah Jabatan Kejuruteraan Majlis Perbandaran Kulim Kedah (MPKK) hari ini dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Alor Setar bagi berdepan tiga pertuduhan kerana menggunakan jawatan untuk mendapatkan suapan bagi saudaranya serta menggunakan dokumen palsu, dua tahun lalu.

Tertuduh, Muhamad Tarmymy Che Ani, 41, bagaimanapun tidak mengaku bersalah dan minta dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya di depan Hakim, Harmi Thamri Mohamad.

Menerusi pertuduhan pertama, Muhamad Tarmymy dituduh menggunakan jawatannya untuk mendapatkan suapan bagi saudaranya apabila mencadangkan syarikat Sagur Ria Enterprise didakwa milik bapa dan adiknya, kepada Lembaga Perolehan Negeri Kedah bagi menjalankan kerja-kerja menurap dan menyelenggara jalan di Taman Tiram, Kulim berjumlah RM200,000

Kesalahan itu didakwa dilakukan pada 12 Disember 2019 di Bilik Mesyuarat Utama, Pejabat Kewangan dan Perbendaharaan Negeri Kedah.

Dengan itu, dia didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) Akta sama.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dipenjara tidak lebih 20 tahun dan didenda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Dalam pertuduhan kedua dan ketiga, Muhamad Tarmymy yang merupakan pegawai pangkat awam iaitu jurutera Gred J48 didakwa mengemukakan dua dokumen sebagai tulen yang dia mempunyai sebab untuk mempercayai bahawa dokumen tersebut adalah palsu.

Dua dokumen itu ialah Minit Mesyuarat Jawatankuasa Pemilihan Sebut Harga serta Minit Mesyuarat Jawatankuasa Rundingan Harga, Peruntukan Projek Sistem Maklumat Rekod Jalan Raya (Marris) Tahun 2019, Fasa 2 MPKK yang kedua-duanya bertarikh 27 November 2019.

Kesalahan tersebut didakwa dilakukan di Pejabat Kewangan dan Perbendaharaan Negeri Kedah, Aras 3, Blok E, Wisma Darul Aman di Kota Setar pada 5 Disember 2019 dan 26 Disember 2019.

Kedua-dua pertuduhan tersebut dijalankan mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 465, kanun sama.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dipenjara maksimum dua tahun atau denda, atau kedua-duanya sekali.

Pertuduhan dikendalikan Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mohd. Zulfadli Azharudin manakala tertuduh diwakili peguam, M. Puveneswaran.

Hakim menetapkan jaminan pada kadar RM30,000 dengan seornag penjamin. Tarikh serahan dokumen dan sebutan semula pula ditetapkan pada 9 Februari depan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here