PEMANDU treler yang didakwa mabuk melanggar tiga kenderaan di bahu jalan disahkan mengalami serangan jantung.


Dalam kejadian di Jalan BRP 8/2, Sungai Buloh, Selangor, semalam, pemandu itu dipercayai mengalami serangan mengejut sakit jantung sehingga menyebabkan treler yang dipandunya hilang kawalan lalu merempuh tiga kenderaan lain.

Ketua Polis Ibu Pejabat Daerah (IPD) Sungai Buloh, Superintendan Shafa’aton Abu Bakar ketika mengesahkan perkara itu berkata, pemandu treler berkenaan dipercayai mengalami sakit dada sehingga menyebabkan treler yang dipandu hilang kawalan sebelum melanggar tiga buah kereta terbabit.

“Pemandu lori tersebut telah meninggal dunia di Hospital Sungai Buloh pada jam 12.09 tengah hari semalam. Punca kematian adalah ‘myocardial Infarction’ (serangan jantung),” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu semalam, tular satu video yang merakam pemandu treler berkenaan yang masih lagi terduduk di kerusi pemandu selepas kejadian, serta dapat didengari suara wanita yang merakam video berkenaan bertanya adakah dia memandu dalam keadaan mabuk.

Video berdurasi 1 minit 14 saat itu turut memaparkan pemandu treler itu dilihat tidak mampu untuk bercakap serta sedang mengerang beberapa kali seolah-olah menahan sakit.

Shafa’aton berkata, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) khususnya IPD Sungai Buloh menasihatkan orang awam agar tidak membuat sebarang spekulasi bagi menghormati waris keluarga si mati.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. Siasatan lanjut masih dijalankan,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here