Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

DATUK Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan, sebarang keputusan yang dibuat Kementerian Kesihatan (KKM) mengenai perjalanan umrah adalah berdasarkan keselamatan rakyat.

Namun Perdana Menteri berkata, laporan terperinci berkaitan keputusan menangguhkan sementara kebenaran perjalanan umrah bermula 8 Januari ini akan dibentangkan kementerian berkenaan esok.

“Gambaran sebenar mengenai kewajaran penangguhan itu hanya akan diketahui dalam Mesyuarat Khas Kabinet tersebut.

“KKM akan bentang isu Covid-19 terutama berkaitan varian Omicron dan sebagainya termasuk cadangan atau keputusan yang dibuat mengenai umrah.

“Esok kita akan dapatkan gambaran sebenar cuma saya nak maklumkan tindakan Kementerian Kesihatan lebih kepada nak jaga nyawa kita. Apa-apa pun esoklah dapat laporan terperinci,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas meninjau keadaan banjir di daerah ini termasuk singgah melawat pusat pemindahan sementara (PPS) Balairaya Kampung Tandong di Buloh Kasap, Segamat, hari ini.

Turut mengiringi beliau ketika bersama-sama Menteri Besar, Datuk Ir. Hasni Mohammad.

Sabtu lalu, kerajaan menangguhkan sementara kebenaran perjalanan umrah berikutan peningkatan kes varian Omicron dalam kalangan jemaah umrah.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, keputusan itu dibuat selepas mendapat persetujuan Perdana Menteri berdasarkan penilaian risiko situasi varian Omicron di dalam dan luar negara khususnya di Arab Saudi.

Keputusan itu menimbulkan pelbagai reaksi terutama dalam kalangan bakal jemaah yang sudah menempah tiket penerbangan ke tanah suci dan para operator pelancongan yang menguruskan ibadah umrah.

Dalam perkembangan lain, Ismail Sabri berkata, mesyuarat yang sama esok akan turut menyentuh isu pasca banjir dan persediaan untuk mengatasi gelombang kedua bencana itu sekiranya berlaku.

“Semalam saya ada mempengerusikan mesyuarat khas jawatankuasa mengenai pasca banjir dan gelombang kedua yang dihadiri semua Menteri-Menteri Besar dan Ketua Menteri.

“Kita akan bentangkan kepada Kabinet mengenai keputusan yang dicapai dalam mesyuarat khas jawatankuasa tersebut yang turut dihadiri Ketua Polis Negara dan Panglima Angkatan Tentera,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here