Oleh RIZQI ZABIDI

Sebanyak 473 saman dikeluarkan polis terhadap 606 kesalahan dilakukan penunggang motosikal yang memasuki Langkawi semalam bagi meraikan sambutan tahun baharu, malam ini.

Ketua Polis Daerah Langkawi, Asisten Komisioner Shariman Ashari berkata, selain itu Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) turut mengeluarkan 104 notis dan menyita sebuah motosikal.

“Sebanyak 1,200 motosikal diperiksa melalui tiga trip feri dari Kuala Perlis ke Langkawi, semalam. Satu daripada trip tersebut adalah pada waktu siang manakala dua lagi pada waktu malam.

“Kebanyakan saman dikeluarkan atas kesalahan tiada nombor pendaftaran dan tiada cermin sisi,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Sejak semalam tular di aplikasi Tik Tok memaparkan klip video penunggang motosikal terpaksa menolak motosikal masing-masing bagi diperiksa sebaik turun dari feri di Langkawi.

Shariman menambah, kebanyakan penunggang motosikal itu datang dari Terengganu, Kelantan, Lembah Klang dan Johor Bharu secara konvoi.

“Kesemua mereka turut diberi peringatan supaya mematuhi undang-undang dan peraturan sepanjang berada di Langkawi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here