Oleh RAHIMI MOHAMAD

MASALAH pembuangan sampah yang berleluasa dilihat semakin serius di bandar raya Johor Bahru yang sekali gus boleh menyumbang kepada masalah banjir di beberapa kawasan tumpuan.

Menurut Datuk Bandar Johor Bahru, Datuk Mohd. Noorazam Osman, meskipun sudah banyak kali kerja-kerja pembersihan saliran, parit dan sungai dilakukan, masalah terbabit akan tetap berulang selepas itu.

Kata beliau, masalah itu kebanyakannya berlaku di kawasan setinggan yang berada di kawasan ‘hotspot’ berlakunya banjir ketika fenomena Luruan Monsun yang diramal bermula esok hingga 3 Januari ini.

“Diharapkan masyarakat di kawasan terbabit bersiap sedia dengan kemungkinan berlaku banjir dan jangan pula teruskan sikap membuang sampah ke dalam parit atau sungai, ini yang menjadi punca berlaku banjir dalam bandar.

“Tidak dinafikan masalah pembuangan sampah semakin berleluasa walaupun sudah banyak kali kerja-kerja pembersihan dilakukan di longkang dan sungai. Sebagai contoh di Sungai Tebrau, kita mengutip kira-kira satu tan plastik sampah dalam masa sehari dan kutipan itu konsisten bermakna setiap hari pembuangan sampah dilakukan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis pelancaran Skuad Kilat Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) di Dataran Bandaraya Johor Bahru, di sini hari ini.

Tambah Mohd. Noorazam, isu tersebut perlu dipandang serius oleh semua pihak dan bersama-sama bertanggungjawab menjaga kebersihan kawasan persekitaran dan sungai di kawasan bandar raya itu.

Katanya, kerja pembersihan sungai akan diteruskan ke Sungai Skudai pada tahun depan bagi mengindahkan kawasan sungai berkenaan.

Sementara itu, MBJB juga sudah mengenal pasti hampir 10 kawasan hotspot yang berkemungkinan berlaku banjir susulan fenomena Luruan Monsun terbabit antaranya di Kampung Md. Amin, Kampung Pasir serta beberapa kampung yang berhampiran sungai.

Tambahnya, MBJB pada masa sama turut memberikan tumpuan kepada 54 kawasan penempatan setinggan di sekitar bandar raya ini yang juga terletak berhampiran dengan sungai.

“Kita telah melaksanakan pembinaan sistem tebatan banjir di kawasan hotspot banjir kilat termasuk kerja-kerja meninggikan tembok parit sedia ada; memasang flap valve untuk mengelakkan air masuk atau melimpah ke kawasan hotspot banjir.

“MBJB juga membina ban banjir, menaik taraf kapasiti pam sedia ada di Sungai Chat, membina sistem pam baru di Kampung Md. Amin dan Kampung Pasir serta memasang perangkap sampah di beberapa lokasi yang disebabkan sampah domestik dan pokok tersangkut di pembetung utama.

“Melihat kepada persediaan yang telah dilakukan, kita sudah bersedia untuk menghadapi kemungkinan berlakunya banjir di kawasan bandar raya ini,” katanya.

Dalam pada itu, Skuad Kilat yang merangkumi lapan unit tindakan dari pelbagai jabatan dalam MBJB membabitkan kira-kira 300 anggota, selain MBJB juga akan membuka bilik gerakan 24 jam serta mengenal pasti pusat pemindahan sementara (PPS) di dewan orang ramai.

“Skuad ini adalah pasukan tindakan pantas terhadap aduan-aduan awam yang bersifat kecemasan dan kejadian bencana alam serta melaksanakan tindakan bantuan termasuk sokongan kepada usaha-usaha dijalankan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here