SATU sindiket memproses dan menjual air ketum didalangi seorang bekas penjawat awam tumpas dan isterinya tumpas dalam dua serbuan berasingan di sekitar Johor Bahru, 22 Disember lalu.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, operasi sindiket itu berjaya dibongkar selepas polis menahan seorang pemandu lori berusia 42 tahun yang positif dadah dalam satu operasi di Simpang Renggam, Kluang sehari sebelum serbuan dibuat.

“Suspek dipercayai telah selesai melakukan penghantaran melibatkan bekalan daun ketum seberat 700 kilogram.

“Ekoran penahanan suspek, polis menjalankan satu serbuan pada pukul 2.45 pagi keesokan harinya dan berjaya menahan empat suspek terdiri daripada tiga lelaki dan seorang wanita berusia antara 19 hingga 36 tahun.

“Hasil saringan urin yang dijalankan mendapati tiga suspek termasuk dalang sindiket dan isterinya positif manakala tiga daripada mereka mempunyai rekod jenayah lampau bersabit kes dadah,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, hari ini.

Dalam serbuan berkenaan, polis turut merampas 288 ikatan daun ketum seberat 75.55 kilogram bernilai RM755.50 dan 60 botol air ketum seberat 90 liter bernilai RM900 serta peralatan memproses ketum.

Ayob berkata, modus operandi digunakan sindiket ini adalah dengan menyewa sebuah kilang dengan bayaran RM1,000 untuk dijadikan tempat membungkus dan memprosesnya ketum.

Tambahnya, Siasatan mendapati sindiket ini memperoleh keuntungan antara RM120,000 hingga RM200,000 sebulan.

“Bekalan ketum diperoleh daripada pembekal di utara semenanjung sebelum dihantar menggunakan lori buah-buahan.

“Harga jualan semasa daun ketum antara RM35 hingga RM80 manakala sebotol air ketum seberat 1.5 liter dijual antara RM13 hingga RM25.

“Wanita yang merupakan isteri dalang sindiket turut bertindak selaku akauntan manakala dua pekerja lelaki yang ditugaskan selaku tukang masak air ketum diberikan gaji antara RM5,000 hingga RM10,000 sebulan,” ujarnya.

Dalam pada itu, Ayob Khan turut memberitahu, pihaknya juga telah menjalankan beberapa serbuan susulan di Johor Bahru dan Kulai pada pukul 8.30 malam semalam dan berjaya menahan lapan lelaki berusia antara 25 hingga 39 tahun.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 30(3) Akta Racun 1952.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here