SERAMAI 48 orang menjadi mangsa korban banjir di seluruh negara setakat ini, manakala lima masih hilang, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani.

Beliau berkata, Selangor kekal dengan 25 mangsa manakala di Pahang seramai 20, dan Kelantan tiga mangsa.

“Mangsa di Selangor melibatkan 17 lelaki dan lapan wanita manakala di Pahang melibatkan 14 lelaki dan empat wanita serta dua kanak-kanak lelaki,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu mangsa di Kelantan melibatkan dua lelaki dan seorang kanak-kanak perempuan.

Sementara itu, jumlah mangsa banjir terus mencatatkan penurunan dengan 25,307 mangsa daripada 7,662 keluarga dilapor masih berada di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di lima negeri tengah hari ini.

Menurut aplikasi Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), kesemua mangsa ditempatkan di 169 PPS di Kelantan, Selangor, Pahang, Melaka dan Negeri Sembilan.

Pagi tadi jumlah mangsa banjir adalah 28,005 orang daripada 8,598 keluarga masih berada di 183 PPS di lima negeri berkenaan.

Di SELANGOR, aplikasi itu memaklumkan jumlah mangsa banjir di negeri itu terus menurun kepada 8,821 mangsa daripada 2,543 keluarga di 56 pusat pemindahan sementara (PPS) tengah hari ini daripada 11,864 mangsa di 61 pusat pemindahan sementara (PPS) pagi tadi.

Bagaimanapun, Sungai Bernam di Rimba KDR, Sabak Bernam kini berada pada paras bahaya apabila mencatat ketinggian 2.36 meter setakat 11.30 pagi dengan trend menaik.

Dalam pada itu, Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) menerusi Twitter rasminya memaklumkan sebarang bantuan dan kecemasan segera akibat banjir di kawasan pentadbiran pihak berkuasa tempatan itu boleh menghubungi 03-55105811 yang dibuka 24 jam.

Di KELANTAN, jumlah mangsa banjir adalah 311 orang daripada 104 keluarga setakat 12 tengah hari ini, berbanding 378 orang daripada 127 keluarga pagi tadi, melibatkan dua PPS iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Tok Deh dan SK Gual Periok di jajahan Pasir Mas.

Di PAHANG, jumlah mangsa banjir tidak menunjukkan perubahan ketara tengah hari ini, aplikasi Info Bencana JKM melaporkan 16,303 orang masih berada di 114 PPS di enam daerah.

Pagi tadi, seramai 16,579 mangsa dari Bentong, Temerloh, Bera, Maran, Kuantan dan Pekan dilaporkan berada di PPS.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri pula melaporkan sembilan jalan di Pahang ditutup di beberapa lokasi antaranya Jalan Kuala Lumpur-Maran di Maran, Jalan Temerloh-Jerantut (Temerloh), Jalan Sungai Lembing (Kuantan) dan Jalan Kuantan-Segamat (Pekan).

Di NEGERI SEMBILAN, berdasarkan data disiarkan di aplikasi Info Bencana JKM jumlah mangsa banjir menurun kepada 83 orang daripada 26 keluarga yang ditempatkan di tiga PPS berbanding 128 individu daripada 37 keluarga dilaporkan pagi tadi.

Di MELAKA, jumlah mangsa banjir di Melaka kekal 26 orang daripada lapan keluarga setakat tengah hari ini.

Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Melaka Lt Kol (PA) Cuthbert John Martin Quadra berkata hanya PPS Sekolah Kebangsaan Penghulu Benteng di Jasin dibuka bagi menempatkan semua mangsa. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here