MAYAT dua lelaki warga Myanmar ditemukan di pantai Telok Kemang, Port Dickson, ditemui di perairan tersebut hari ini.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Telok Kemang, Mohd. Kamal Mohd Timar berkata, kedua-dua mangsa sebelum itu mandi di pantai tersebut.

Katanya, mangsa pertama dijumpai oleh nelayan pada pukul 8.50 pagi dan mangsa kedua ditemui pada pukul 9.57 pagi.

“Kedua-duanya dijumpai lebih kurang tiga batu nautika daripada tempat mangsa dipercayai lemas. Kerja-kerja pemindahan mangsa sedang dilakukan oleh pihak bomba dan Maritim Malaysia,” katanya ketika dihubungi.

Kedua-dua mangsa itu dikenal pasti sebagai Biak Lian, 38 tahun dan Van Lian Cung berusia 26 tahun merupakan pemegang kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR).

Sementara itu, Pengarah Maritim Negeri Melaka dan Negeri Sembilan, Kepten Maritim Haris Fadzillah Abdullah berkata, Bot Benteng 04 telah digerakkan ke lokasi untuk mengambil mayat tersebut manakala mayat kedua ditemui tidak jauh dari lokasi mayat pertama ditemui.

“Kedua-dua mayat mangsa diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut. Maritim Malaysia Negeri Melaka dan Negeri Sembilan ingin menasihatkan khususnya kepada pengunjung di pantai peranginan supaya menangguhkan aktiviti di pantai ketika cuaca buruk bagi mengelakkan kejadian sebegini berulang,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan dua lelaki dipercayai warga negara Myanmar dikhuatiri lemas ketika mandi di pantai Telok Kemang berhadapan sebuah hotel di sini dalam kejadian pada tengah hari Sabtu.

Kerja-kerja mencari dan menyelamat giat dijalankan oleh pasukan khas, Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) dari Balai Bomba dan Penyelamat Teluk Kemang dengan kerjasama daripada Angkatan Pertahanan Awam (APM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here