Oleh RAHIMI MOHAMAD

SYARIKAT pembekal daging sejuk beku dan pengurus sekali lagi dihadapkan ke Mahkamah Sesyen bersama-sama seorang akauntan wanita atas 16 pertuduhan pengubahan wang haram bernilai RM13.28 juta yang dilakukan antara Oktober 2018 hingga Disember 2020.

Ketiga-tiga tertuduh, syarikat LY Frozen Food Sdn. Bhd., yang diwakili pengarahnya, Yong Chee Keong, 40; pengurus, Chong Kim Kuang, 48, dan akauntan, Ng Yee Xin, 37, mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim Fatimah Zahari selepas pertuduhan dibacakan secara berasingan.

Mahkamah turut mengeluarkan waran tangkap ke atas seorang lagi tertuduh iaitu pengarah syarikat, Tan Siew Huak, 42, yang masih bebas.

Mengikut rekod, Ly Frozen Food (Chee Keong); Kim Kuang dan Siew Huak telah berdepan dua pertuduhan lain sebelum ini melibatkan sindiket kartel daging import pada Februari dan April lalu.

Kali ini, mereka didakwa menerima wang hasil pengubahan wang haram sebanyak empat kali berjumlah RM13,278,625.27 daripada sebuah akaun semasa milik LY Frozen Food yang dilakukan dalam tempoh 31 Oktober 2018 sehingga 31 Disember 2020 di dua cawangan bank berbeza masing-masing di Senai, Kulai dan Taman Molek.

Kesemua mereka didakwa di bawah Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

Jika sabit kesalahan, boleh dihukum penjara maksimum 15 tahun dan denda lima kali ganda daripada jumlah atau nilai hasil daripada aktiviti haram atau peralatan kesalahan itu pada masa kesalahan dilakukan atau RM5 juta, yang mana lebih tinggi.

Pihak pendakwaan yang diwakili Timbalan Pendakwa Raya, Nor Raihan Rithwan dan Norazihah Asmuni memohon agar mahkamah menetapkan wang jaminan RM1 juta bagi setiap tertuduh.

Bagaimanapun, peguam, Zamri Idrus dan Saifuzaman Ab. Rahman memohon mahkamah mengguna wang jaminan sebelum ini untuk Ly Frozen Food dan Kim Kuang yang telah membayar jaminan berjumlah RM660,000 untuk pertuduhan terdahulu, selain meminta pengurangan jaminan terhadap Yee Xin.

Mahkamah kemudian menetapkan Ly Frozen Food dan Kim Kuang membayar RM250,000 menggunakan wang jaminan yang telah dibayar untuk kes terdahulu, sementara Yee Xin diarah membayar RM150,000 dengan seorang penjamin selain pasport antarabangsa diserahkan.

Mahkamah turut memerintahkan agar Kim Kuang dan Yee Xin melaporkan diri ke balai polis berhampiran sebulan sekali selain menetapkan esok untuk sebutan semula kes.

Pada 2 Disember tahun lalu, kewujudan kartel yang menyeludup daging sejuk beku dari luar negara yang dibungkus semula menggunakan logo halal sebelum dijual di pasaran tempatan dibongkar hasil serbuan pihak berkuasa di sebuah gudang di Senai membabitkan nilai rampasan RM6.47 juta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here