JABATAN Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Labuan diperintahkan Mahkamah Sesyen Labuan untuk mengembalikan sebuah kenderaan berdaftar di Brunei kepada pemiliknya selepas dirampas kerana berada di pulau bebas cukai itu melebihi tempoh ditetapkan.

Hakim Egusra Ali memerintahkan demikian selepas pemilik kenderaan terbabit yang juga seorang ahli perniagaan, Wong Jyh [email protected], 30, memohon perintah mahkamah agar kereta pacuan empat roda Toyota Hilux itu dipulangkan kepadanya.

Egusra memerintahkan JKDM Labuan memulangkan kenderaan terbabit dalam masa empat hari bermula semalam.

Berdasarkan fakta kes, James membawa masuk kenderaan terbabit dari Brunei ke Labuan pada 20 Februari tahun lalu dan hanya dibenarkan berada di pulau berkenaan selama tiga bulan.

Bagaimanapun, James tidak dapat kembali ke Brunei bersama kenderaannya berikutan penutupan sempadan negara dan pulau berkenaan hingga menyebabkannya terperangkap di pulau terbabit.

Selepas menyedari pintu sempadan dibuka semula, James cuba keluar dari Labuan untuk kembali ke Brunei pada 18 Ogos lalu, namun ditahan JKDM Labuan dan kenderaannya dirampas.

Beliau kemudian membuat permohonan meminta supaya kenderaannya dipulangkan, namun JKDM Labuan enggan berbuat demikian kecuali selepas James membayar bon sebanyak RM10,000 sementara menunggu siasatan selesai.

Bagaimanapun, James enggan mematuhi bon sementara itu dan syarat yang dikenakan sebelum meminta peguamnya untuk membuat permohonan kepada Mahkamah Sesyen Labuan bagi mendapatkan perintah mahkamah bagi melepaskan kenderaannya dengan segera.

Dalam prosiding semalam, Peguam Persekutuan Fazriel Fardiansyah Abdul Kadir menyerahkan satu afidavit yang antara lain menyatakan bahawa James bertanggungjawab memaklumkan kepada JKDM yang beliau tidak dapat kembali dalam tempoh ditetapkan.

Beliau turut menyatakan tiada sebarang permohonan rasmi berhubung perkara itu dibuat James.

Peguam James, Datuk Seri Rakhbir Singh bagaimanapun berhujah bahawa beban berkenaan tidak boleh dipindahkan kepada anak guamnya atau mana-mana pemilik kenderaan atas perkara itu bagi memaklumkan JKDM jika sempadan dibuka semula.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here