MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur menangguhkan perbicaraan kes rasuah Datin Seri Rosmah Mansor hari ini dan esok selepas beliau didapati mempunyai kontak dengan seorang pesakit COVID-19.

Peguam Rosmah, Jagjit Singh, berkata status anak guamnya di aplikasi MySejahtera adalah ‘kontak kasual’ dan beliau tidak dibenarkan memasuki bangunan mahkamah.

“Beliau hadir hari ini, dan kami menyuruhnya berada di dalam kereta,” kata Jagjit seperti dilaporkan Free Malaysia Today.

Hakim perbicaraan Mohamed Zaini Mazlan berkata, prosedur operasi standard (SOP) mahkamah hanya membenarkan mereka yang berstatus ‘berisiko rendah’ memasuki pekarangan bangunan.

“Walaupun saya mendesak untuk beliau masuk, pegawai di tingkat bawah boleh mengatasi keputusan saya,” katanya.

“Status boleh berubah. Ia mungkin oren atau kuning sekarang tetapi ia mungkin bertukar menjadi biru kemudian.”

Zaini kemudian mengarahkan pasukan pembelaan menyemak dan mengemas kini status MySejahtera Rosmah pada Jumaat.

“Jika statusnya ‘berisiko rendah’, kita akan teruskan,” katanya.

Rosmah sedang dibicarakan atas tiga tuduhan rasuah kerana didakwa meminta RM187.5 juta daripada ahli perniagaan Saidi Abang Samsudin sebagai dorongan membantu syarikatnya, Jepak Holdings Sdn Bhd, mendapatkan projek panel solar untuk 369 sekolah di kawasan luar bandar Sarawak, bernilai RM1.25 bilion, melalui rundingan langsung dengan Kementerian Pendidikan.

Beliau juga dituduh menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada Saidi antara 2016 dan 2017.

Pendakwa raya ad hoc Datuk Seri Gopal Sri Ram akan meneruskan pemeriksaan balasnya terhadap Rosmah apabila perbicaraan disambung semula.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here