Sejak kebelakangan ini keadaan cuaca di Terengganu semakin tidak menentu, wajah langit pula ada kalanya mendung, ada ketika pula hujan lebat mencurah bumi.

Perkembangan ini menyebabkan hujan yang menempias serta msnyelinap masuk ke dalam pondok usang milik masyarakat nelayan di pesisir pantai turut diiiringi dengàn terjahan angin kencang dan ombak besar mengganas.

Bagi masyarakat di Pantai Timur, keadaan cuaca tidak menentu sekarang kerana disebabkan Monsun Timur Laut sekaligus meletakkan mereka kini sudah berada di musim tengkujuh.

Justeru, disepanjang musim ini, mereka sedikit terhalang untuk menjalankan semua aktiviti di laut sama ada menangkap ikan ataupun pelancongan.

Ini kerana, keadaan laut bergelora disamping ombak besar dan angin kencang, amat berbahaya terutama kepada bot-bot kecil.

Ini termasuklah bot yang membawa pelancong ke pulau-pulau peranginan seperti Perhentian, Redang, Tenggol dan Kapas.

Malah, penulis mendapati sejak tiga minggu lalu, kebanyakan nelayan dan pengusaha bot pelancong telah mempatkan bot-bot mereka di dalam muara dan ada pula yang menaikkannya ke daratan untuk dibaiki atau dicat dengan warna baharu.

Berdasarkan pengalaman penulis, langkah yang diambil amat tepat demi menjaga keselamatan bukan sahaja diri sendiri, tetapi juga orang ramai khususnya pelancong.

Meskipun Kerajaan Terengganu tidak pernah mengeluarkan arahan atau memaksa agar operasi pulau-pulau peranginan ditutup, namun tindakan menjaga nyawa adalah lebih penting.

Peristiwa bot yang membawa pelancong tenggelam dibedal ombak ketika sedang memasuki muara sungai Marang beberapa tahun lalu sewajarnya dijadikan iktibar.

Seorang rakan penulis, Awang Saripan yang bekerja disebuah chalet di pulau Kapas, Marang memberitahu, setiap kali diminta membawa pelancong ke Pulau Kapas, dadanya sentiasa berdebar.

“Biasanya sepanjang musim tengkujuh, semua penginapan di Pulau Kapas akan ditutup, namun ada juga sebilangan pelancong yang ghairah untuk bercuti ke sana.

“Mereka ridak tahu suasana sebenar walaupun telah diterangkan mengenai risikonya, sewaktu keluar dari muara ia kelihatan tenang, tetapi dengan tiba-tiba sahaja ia boleh bertukar menjadi gelombang.

“Apabila perkara itu berlaku, jantung saya berdenyut kencang, manakala pelancong tersebut mula berasa cemas, jika cuaca buruk berpanjangan, tempoh pelancong berada di pulau juga terpaksa dilanjutkan,” ceritanya kepada penulis, minggu lepas.

Katanya, walaupun sudah terbiasa dengan suasana tersebut, meredah laut bergelombang dengan ombak besar dan angin kencang,
namun apabila membawa pelancong perkara utama perlu difikirkan ialah aspek keselamatan.

“Saya tidak kisah kalau keluar ke Pulau Kapas seorang diri atau hanya membawa barang-barang, namun jika ada nyawa lain di dalam bot khususnya pelancong yang ingin bercuti, itu menimbulkan masalah kerana ia melibatkan keselamatan, iaitu nyawa…. dahulu sebelum adanya benteng pemecah ombak,, risikonya lagi tinggi kerana banyak kejadian bot tenggelam akibat terkandas di beting pasir di muara sungai,”jelas kawan penulis lagi.

Sebelum ini Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Maklumat Terengganu, Ariffin Deraman pernah memberitahu, kerajaan negeri tidak pernah menghalang mahupun mengeluarkan arahan untuk menutup operasi pulau-pulau peranginan pada musim tengkujuh.

Malah katanya, penutupan operasi hotel, resort dan chalet di pulau-pulau sebelum ini merupakan inisiatif daripada pemain industri sendiri kerana kedaan laut bergelora di samping hujan lebat dan angin kencang menyebabkan tidak ramai atau tiada orang yang ingin pergi bercuti ke pulau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here