SELAIN keindahan alam semulajadi dan gaya hidup masyarakat, aktiviti persembahan kesenian dan kebudayaan merupakan faktor penting dalam mengerakkan sektor pelancongan di Terengganu.

Malah, sejak dari dahulu lagi elemen inilah menyebabkan kenapa pelancong gemar berkunjung ke negeri yang menggunakan slogan ‘Negeri Cantik, Budaya Menarik’ ini.

Antara kesenian popular yang pernah dipersembah dan diketengahkan kepada pelancong ialah Gamelan, Ulik Mayang, Tarian Saba, Tarian Balai, Rodat, Makyong, Main Puteri, Tarian Ya, Abang, Dikir Barat dan Wayang Kulit.

Kesemua kesenian tersebut sebenarnya amat popular ketika penulis masih kecil dan ia banyak dipersembahkan di majlis-majlis keraian tertentu seperti majlis perkahwinan dan program Pesta Pantai.

Kemudian, sekitar tahun 1980an, Kerajaan Terengganu telah mengangkat aktiviti kesenian dengan menjadikannya sebagai antara produk pelancongan utama negeri.

Ia disusuli dengan pembukaan lokasi penting seperti Pengkalan Budaya di Pantai Batu Burok sebagai tempat badan-badan budaya mengadakan persembahan pada setiap hujung minggu.

Selain Pesta Pantai, persembahan kesenian akhirnya turut dikembangkan melalui Program Hujung Minggu di Kompleks Muzium Negeri, Bukit Losong serta
Pekan Budaya yang dianjurkan di setiap daerah.

Pada tahun 2012, ketika penulis bersama Pegurusan Majlis Kebudayaan Negeri (MKN) Terengganu, usaha memartabatkan persembahan kesenian ini diteruskan dengan mengekalkan beberapa aktiviti yang mampu menarik pelancong ke Terengganu.

Antaranya termasuklah program Pesta Pantai, Pekan Budaya daerah dan Persembahan Kebudayaan Hujung Minggu di Pantai Batu Burok sebelum dikembangkan pula di Pantai Teluk Ketapang, Kuala Nerus.

Turut diadakan selepas itu ialah program ‘KT Walk’ di Jalan Sultan Ismail dan ‘Payang Walk’ di hadapan Pasar Kedai Payang.

Dengan adanya penganjuran program tersebut, ia bukan sahaja memudahkan orang ramai khususnya pelancong yang bertandang ke Terengganu untuk menyaksikan keunikan kesenian yang ada di negeri ini, tetapi juga mampu memulihara dan merancakkan aktiviti kesenian disamping membantu memberi nafas kepada penggiat badan-badan budaya yang ada.

Bagaimanapun, sejak kebelakangan ini aktiviti tersebut semakin sukar untuk disaksikan orang ramai, bukan disebabkan Malaysia dikenakan larangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat pandemik Covid-19, tetapi berikutan peraturan Kerajaan Terengganu yang kini tidak membenarkan persembahan kesenian melibatkan percampuran antara penari lelaki dan wanita dipertonton secara umum.

Turut dilarang ialah persembahan kesenian yang dikatakan mengandungi unsur-unsur ritual seperti Ulik Mayang, Tarian Saba, Makyong Tarian Ya, Abang dan Main Puteri.

Persoalannya, apa sudah jadi dengan badan-badan budaya dan penggiat kesenian di Terengganu sekarang ini? Bagaimanakah nasib mereka disebalik peraturan berkenaan?

Dimanakah pula pelancong yang berkunjung ke Terengganu untuk menyaksikan persembahan kesenian dan kebudayaan negeri?

Begitulah persoalan demi persoalan diluahkan oleh beberapa rakan penulis dari Kuala Lumpur yang bertandang ke Kuala Terengganu pada minggu lalu.

Penulis memberitahu sekarang telah memasuki musim tengkujuh disamping masalah pandemik Covid-19 masih lagi belum berakhir menyebabkan kegiatan kesenian turut terbantut, namun rakan penulis seakan tidak percaya.

Menurut rakan-rakan penulis, mereka amat tertarik dengan kesenian Terengganu, bukan sekadar menyaksikan melalui kaca televisyen dan mana-mana program yang pernah diadakan di Kuala Lumpur, tetapi sanggup datang ke negeri ini ketika berlangsungnya aktiviti berkaitan kesenian dan kebudayaan.

Mereka menyifatkan kesenian Terengganu sangat unik dan memiliki keindahan tersendiri.

Justeru, mereka berharap kerajaan negeri dapat membenarkan semula aktiviti persembahan kesenian dan kebudayaan seperti sebelum ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here