prn sarawak

PKR hari ini mengumumkan 27 calon yang akan mewakili parti itu pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-12 pada 18 Dis ini.

Setiausaha Majlis Pimpinan Negeri PKR Sarawak Joshua Jabeng berkata setelah membuat perincian, PKR memutuskan untuk bertanding di kerusi yang mempunyai peluang kemenangan yang tinggi.

“Rasional di sebalik ini bukan untuk bertanding tetapi yang lebih penting untuk menang… oleh kerana kita fokus kepada kemenangan, kita pilih kerusi yang kita yakin menang.

“Selain itu, di mana ada parti DAP bertanding, PKR tidak akan bertanding bagi mengelakkan pertindihan. Itu adalah prinsip serta semangat kami dalam Pakatan Harapan (PH),” katanya pada sidang media pengumuman nama calon parti itu di ibu pejabat PKR Sarawak di sini.

Semalam, Pemangku Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri PKR Sarawak Abang Zulkifli Abang Engkeh berkata PKR akan bertanding di 49 daripada 82 kerusi pada PRN ke-12 itu.

Sementara itu, Pengarah Jawatankuasa Pilihan Raya PKR Negeri Dominique Ng berkata kali ini PKR bertindak rasional dengan tidak meletakkan calonnya di kerusi yang tidak mempunyai harapan untuk menang.

“Sebenarnya, 49 kerusi yang kami nyatakan sebelum ini adalah kerusi yang diberi tumpuan, tetapi kami tidak menyatakan kami akan bertanding secara realiti, kami lebih menumpukan perhatian di kerusi boleh menang daripada meletakkan calon di kawasan yang kami langsung tiada peluang.

“Sekarang ini nampaknya banyak parti lain… jadi kami memutuskan untuk mengurangkan kerusi kerana kami perlu realistik dalam jangkaan kami. Sebab itu, kami lebih suka membuat pengurangan drastik,” katanya.

Ng berkata PKR mungkin akan membuat perubahan di saat akhir dan berkemungkinan akan menambah lagi calon-calon yang bertanding.

“Ini adalah senarai 27 yang kita boleh umumkan dan akan ada satu atau dua kerusi lagi (kemungkinan akan diputuskan di saat akhir). Tetapi sudah tentu tiada pertembungan dengan DAP, kerana kami bertanding dalam PH yang sama,” katanya.

Berikut ialah senarai calon PKR bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-12 seperti yang diumumkan hari ini:

Opar – Meneng Biris

Tupong – Ahmad Nazib Johari

Satok – Nor Dahlia Esapian Eyau

Batu Lintang – Cherishe Ng

Asajaya – Mahmud Epah

Serumbu – Micheal Sawing

Tarat – Christo Micheal

Tebedu – Senior William Rade

Sadong Jaya – Piee Ling

Lingga – Abg Abd Kasim Abg Bujang

Beting Maro – Abg Zulkifli Abg Engkeh

Saribas – Patrick Kamis

Bukit Saban – Mikail Mathew Abdullah

Ngemah – Satu Anchom

Machan – M Fauzi @ Joseph Usit

Telian – Mohd Arwin Abdullah

Balingian – Abd Jalil Bujang

Kakus – Joshua Jabeng

Katibas – Munan Laja

Murum – Ani Amat

Bekenu – Norhafizah Johari

Lambir – Zolhaidah Suboh

Marudi – Elias Lipi

Telang Usan – Philip Jau Ding

Mulu – Roland Engan

Batu Danau – Racha Balang

Ba’kelalan – Martin Samuel Labo – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here