MENTERI Kesihatan (KKM), Khairy Jamaluddin, hari ini memberitahu, kes pertama positif varian yang dibimbangi (VOC) Omicron telah dikesan di Malaysia.

Beliau dalam sidang media memaklumkan, kes itu melibatkan seorang pengembara bukan warganegara berusia 19 tahun yang tiba dari Afrika Selatan melalui Singapura pada 19 November 2021.

“Warga asing itu telah menjalani ujian RT-PCR COVID-19 setibanya di pintu masuk antarabangsa (PMA). Beliau merupakan seorang pelajar di sebuah universiti swasta di Ipoh, Perak,” katanya dalam sidang akhbar tersebut.

Kes telah diberi Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di bawah Seksyen 15, Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Akta 342) dan menjalani kuarantin wajib di penginapan yang disediakan oleh pihak universiti di Ipoh.

Perjalanan kes dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Ipoh adalah menggunakan bas yang disediakan khas oleh pihak universiti.

Kes menjalani kuarantin seorang diri di penginapan tersebut dan berdasarkan siasatan yang dijalankan, beliau patuh kepada perintah yang dikeluarkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here