Oleh RIZQI ZABIDI

Penularan Japanese Encephalitis (JE) di Kedah masih terkawal namun masyarakat diingatkan supaya sentiasa berjaga-jaga dan mengambil langkah perlu bagi memastikan semua pihak ‘terlindung’ daripada dijangkiti penyakit tersebut.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Dr. Mohd Hayati Othman berkata, perkara itu tidak seharusnya dipandang ringan ketika jumlah kes di Kedah meningkat kepada 10 berbanding cuma lapan pada tahun lalu.

“Baru-baru ini iaitu pada 18 dan 25 November lalu, kita kesan dua kes yang melibatkan kematian individu dewasa di Jalan Pegawai dan Jalan Tanjung Bendahara, Alor Setar. Sebelum itu seorang kanak-kanak berusia empat tahun meninggal dunia di Pendang pada 12 Oktober lalu.

“Walaupun cuma ada tiga kematian setakat ini, namun langkah berjaga-jaga tetap perlu diambil. Apatah lagi nyamuk culex yang menjadi pembawa JE aktif pada waktu siang dan malam berbanding aedes yang cuma aktif pada waktu siang,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan perasmian Majlis Apresiasi Sempena Sambutan ‘World Clean Up Day’ dan Majlis Penyampaian Hadiah Pertandingan Kitar Semula Sekolah-Sekolah (PerKISS) di Wisma Darul Aman, hari ini.

Ahad lalu Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kedah memaklumkan mengenai pengesanan dua kes JE tersebut sekali gus mengajak kalangan rakyat negeri ini agar lebih berhati-hati dalam menanganinya.

Mengulas lanjut Mohd. Hayati berkata, beliau tidak menolak kemungkinan penyakit itu berpunca dari kawasan lain memandangkan tiada kawasan takungan atau kumbahan babi di Jalan Pegawai dan Jalan Tanjung Bendahara yang menjadi lokasi penyakit itu dikesan baru-baru ini.

“Selain babi, monyet juga boleh menjadi perumah kepada virus tersebut sebelum disebarkan oleh nyamuk culex.

“Disebabkan itu kita amat berharap agar semua pihak sentiasa menjaga kebersihan bagi memastikan pembiakan nyamuk itu tidak berlaku. Lagi pun sekarang ini musim hujan, takut nyamuk banyak membiak di kawasan air bertakung dan membawa kesan buruk kepada kita semua,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here