DAP diingatkan supaya tidak menabur politik kebencian dan mengapi-apikan sentimen antikerajaan dalam kalangan rakyat Sabah.

Peringatan itu disuarakan oleh Naib Presiden Parti Solidariti Tanah Air (Star), Kenny Chua.

“Lim Guan Eng datang sini dan memberitahu bagaimana kami tidak dilayan secara adil oleh Perikatan Nasional (PN) dan Barisan Nasional (BN).

“Dia fikir orang Sabah ini siapa? Adakah kami ini hanya oksigen yang diperlukan bagi membolehkan DAP bernafas dan kekal relevan dalam landskap politik di negara ini,” katanya seperti dilaporkan Daily Express.

Beliau mengulas tentang dakwaan Setiausaha Agung DAP itu kononnya Sabah diberi layanan lebih buruk di bawah PN dan PN memandangkan negeri itu hanya menerima sebanyak 6.9 peratus daripada peruntukan pembangunan dalam Bajet 2022, berbanding 9.3 peratus di bawah Pakatan Harapan (PH).

Kenny menambah, rakyat di negeri itu takkan lupa bahawa Guan Eng ketika menjadi Menteri Kewangan dalam rejim PH dua tahun lalu menyampaikan berita buruk.

Menurut beliau, Guan Eng menyatakan bahawa janji PH untuk menaikkan royalti minyak kepada 20 peratus berbanding lima peratus yang sebelum itu dinikmati oleh Sabah dan Sarawak tidak dapat ditunaikan.

Janji tersebut ditabur PH kepada rakyat Sabah dan Sarawak pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Rejim PH turut berjanji untuk menyalurkan semula separuh daripada nilai cukai yang dikutip.

“Sejak sekian lama, rakyat Sabah dan Sarawak dinafikan hak untuk menikmati hasil sumber asli di negeri sendiri. Tetapi untuk melihat janji dimungkiri begitu sahaja menyebabkan kami rasa kami telah ditipu dua kali.

“Jadi, bagaimana Guan Eng boleh bercakap tentang ketidakadilan sedangkan dia dan PH juga memberi layanan yang sama kepada rakyat Sabah dan Sarawak? soalnya.

Kenny memberitahu, rakyat Sabah juga tidak akan lupa bahawa Guan Eng telah melaksanakan cukai baharu ke atas rakyat seperti Cukai Berlepas, Cukai Digital serta Cukai Jualan dan Perkhidmatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here