SEBANYAK 34 buah kampung di Marudi, Miri, Sarawak, mula menerima bekalan air bersih di bawah Projek Bekalan Air Luar Bandar (BALB) Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB).

Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, projek dengan kos RM38.5 juta itu mula dibina pada Mac 2019 dan siap sepenuhnya pada September lalu.

“Alhamdulillah, projek bekalan air di kawasan Marudi ini berjaya disiapkan dalam tempoh 18 bulan,’’ katanya.

Melalui pelaksanaan projek itu kata beliau, penduduk di kawasan tersebut kini boleh menikmati bekalan air bersih dan terjamin.

‘’Dengan siapnya Projek BALB Marudi itu ia mampu membekalkan air ke kampung-kampung yang masih belum mendapat bekalan air bersih dan terawatt,’’ katanya.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan media selepas menghadiri Majlis Pelancaran Projek Bekalan Air Luar Bandar (BALB) Kawasan Marudi di Miri hari ini.

Majlis pelancaran disempurnakan oleh Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Abang Openg. Turut hadir, Timbalan Menteri II KPLB, Datuk Hasbi Habibollah dan Ahli Parlimen Baram, Anyi Ngau.

Projek bekalan air tersebut kata Mahdzir, memberi manfaat kepada 1,586 buah rumah dan 7,930 orang penduduk serta melibatkan jajaran sistem paip sepanjang 71 kilometer dari Telang Usan ke Kampung Lubok Nibong.

“Sebelum ini penduduk di kawasan tersebut menghadapi masalah bekalan air terawat dari Loji Rawatan Air sedia ada di WTP Marudi disebabkan kedudukan loji di kawasan itu rendah yang menyukarkan untuk menyalurkan air ke kawasan tinggi di sepanjang jalan dari Telang Usan ke Kampung Lubok Nibong,’’ katanya.

Mahdzir berkata, skop projek BALB itu termasuk pembinaan satu unit tangki sedutan di Telang Usan berkapasiti 1.17 juta liter padu, satu unit rumah pam penggalak di Telang Usan dan satu unit kolam takungan di Anja berkapasiti 2.76 juta liter padu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here