SEORANG ketua pengawal keselamatan dan penganggur dihadapkan ke Mahkamah Majistret Port Dickson hari ini, atas pertuduhan menyamar sebagai anggota polis, menculik dan membunuh pada 13 November lalu.

Tertuduh, M. Murugan, 44, dan Wong Yon Kuan, 43, hanya mengangguk faham selepas pertuduhan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan Seksyen 364 Kanun Keseksaan dibacakan di hadapan Majistret V. Vanita.

Mengikut pertuduhan yang dibacakan berasingan, Murugan yang sebelum ini bekerja sebagai ketua pengawal keselamatan manakala Yon Kuan yang tidak bekerja, bersama-sama tiga lagi yang masih bebas dituduh menculik dan membunuh A. Vasudevan, 39.

Perbuatan itu dilakukan pada 13 November di antara jam 5.40 pagi hingga 9.45 pagi di Bandar Springhill, Lukut, di sini.

Jika sabit kesalahan bagi Seksyen 302 Kanun Keseksaan, tertuduh boleh dihukum mati manakala Seksyen 364 Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman mati atau penjara 30 tahun dan sebat.

Bagi pertuduhan ketiga, tertuduh bersama tiga lagi yang masih bebas didapati menyamar sebagai polis kepada S. Hindumathy, 38, pada tarikh dan di lokasi sama.

Bagaimanapun tertuduh mengaku tidak bersalah bagi pertuduhan mengikut Seksyen 170 Kanun Keseksaan itu yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Fatin Nur Athirah Zainuddin dan kedua-dua tertuduh diwakili peguam T Harpal Singh.

Mahkamah menetapkan 23 Disember depan sebutan semula kes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here