BARISAN Nasional (BN) yang dipimpin oleh Datuk Seri Mohamad Hasan sebagai Pengarah Pilihan Raya berjaya menubuhkan kerajaan selepas menguasai 21 daripada 28 kerusi yang dipertandingkan dalam pilihan raya negeri (PRN) yang diadakan hari ini.

Mohamad Hasan yang sebelum ini turut bertanggungjawab memastikan kemenangan BN dalam beberapa pilihan raya kecil memastikan BN Melaka bukan sahaja menambah jumlah kerusi dimenangi berbanding Pilihan Raya Umum Ke -14 lalu tetapi juga merampas kerusi yang dikuasai oleh Pakatan Harapan.

Pada PRU-14, BN Melaka hanya  memenangi 13 tetapi menambah lapan lagi kerusi dalam dalam PRN  menjadikannya 21 kerusi sekaligus membolehkan parti itu memerintah dengan dua pertiga majoriti di Dewan Undangan Negeri (DUN).

Kerusi-kerusi yang dipertahankan oleh BN ialah Kuala Linggi, Tanjong Bidara, Lendu, Ayer Limau, Taboh Naning, Asahan, Pantai Kundor, Ayer Molek, Serkam, Merlimau, Rim  dan  Sungai Rambai.

Kerusi yang dirampas dari PH dan Perikatan Nasional ialah Pengkalan Batu, Rembia, Gadek, Machap Jaya, Durian Tunggal, Paya Rumput, Kelebang, Duyong dan Telok Mas.

Bagaimanapun kejutan berlaku di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Udang apabila Calon Perikatan Nasional Mohd Aleef Yusof menumbangkan Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Mohamad Ali Mohamad dan Calon Pakatan Harapan, Hasmonrni Tamby.

Selain kerusi DUN Sungai Udang, Perikatan Nasional turut memenangi kerusi DUN Bemban sekaligus mengekalkan rekod menguasai dua kerusi DUN seperti sebelum ini walaupun gagal mempertahankan DUN Paya Rumput dan Telok Mas.

Pakatan Harapan mencatat rekod paling buruk apabila memenangi hanya 5 kerusi iaitu Ayer Keroh, Bukit Katil , Kesidang, Kota Laksamana dan Bandar Hilir

Sementara itu, ADUN Lendu yang juga calon Ketua Menteri Melaka, Datuk Sulaiman Ali mengekalkan kerusi kawasan tersebut dengan majoriti lebih besar iaitu lebih 3,000 undi berbanding 627 undi pada PRU-14.

Pengerusi Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Seri Ab.Rauf Yusoh dilihat bernasib baik di Dun Tanjong Bidara apabila menang dengan majoriti tipis apabila mendapat 3,558 undi menewaskan Calon Perikatan Nasional, Mas Ermieyati Samsuddin (3,195 undi) dan Calon Pakatan Harapan Zainal Hassan (489 undi).

DI Telok Mas, seperti dijangkakan Pengerusi Perikatan Nasional, Mohd Rafiq Naizamohideen yang mendapat 3,976 undi tewas kepada Calon Barisan Nasional, Abdul RAzak Abdul Rahman yang mendapat 6,052 undi.

Di Asahan, bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron yang bertanding atas tiket Pakatan Harapan gagal memenangi kerusi tersebut yang dikuasai Calon Barisan Nasional Fairul Nizam Roslan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here