SEGALANYA bermula 3 Oktober lalu, apabila empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) membuat keputusan menarik sokongan kepada Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Mohd.Ali.

Lanjutan itu Sulaiman mengutuskan surat kepada Yang Dipertuan Negeri Melaka, Tun Mohd Ali Rustam minta perkenan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Dan pada 5 Oktober, Speaker DUN Melaka, Datuk Seri Ab.Rauf Yusoh menyerahkan dokumen proklamasi pembubaran DUN kepada Pengerusi SPR Melaka, Rudy Rohan Johar sekaligus bermakna Pilihan Raya Negeri (PRN) perlu diadakan dalam tempoh 60 hari.

Rakyat Melaka yang baru sahaja mahu bernafas selepas ‘dibadai’ wabak Covid-19 ‘diseret’ untuk terlibat dalam krisis politik yang tercetus akibat pertelingkahan dalaman UMNO.

Istilah ‘seolah-olah dua ekor singa di atas satu gunung’ dan pelbagai dakwaan lain sehingga memaksa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melakukan siasatan memberi isyarat kepada rakyat Melaka bahawa mereka harus menghentikan adegan politik yang memualkan itu.

Pilihan Raya Negeri Melaka esok bukan sebuah pilihan raya biasa. Majoriti rakyat yang sudah muak dengan perangai orang politik dalam parti-parti tertentu mahu melihat rakyat Melaka menggunakan kuasa mengundi mereka untuk melakukan perubahan dan melakar sejarah politik negara.

Rakyat Melaka pasti berasa perit apabila terjerumus dalam pergolakan politik yang setakat ini sudah menyaksikan dua kerajaan memerintah negeri itu.

Justeru adakah mereka akan membiarkan keadaan itu berulang? Adakah mereka akan terus menyaksikan tarik menarik sokongan berlaku sehingga mereka juga terseret sama? Adakah mereka tidak muak mendengar soal ‘singa di atas gunung’ atau dakwaan pemimpin itu atau pemimpin ini hanya sekadar boneka?

Politik Melaka memerlukan perubahan secara total. Pentadbiran Kerajaan Melaka memerlukan nafas baharu dan kepemimpinan negeri perlu diterajui wajah baharu dan lebih penting berintegriti, bebas daripada persepsi rasuah atau salah guna kuasa. Cukuplah dengan adegan politik yang kita saksikan sebelum ini. Mereka yang terlibat tidak harus diberi peluang lagi.

Jika rakyat Melaka mahu mengajar sang politikus seumpama itu, inilah masanya. Kalau rakyat Melaka mahu mewujudkan sebuah pentadbiran kerajaan negeri yang stabil, prihatin dan bebas rasuah dan salah guna kuasa…inilah masanya.

Kalau ada ahli-ahli parti politik tertentu mahu menjadikan Melaka sebagai gelombang bagi mengubah kepemimpinan di peringkat pusat…inilah masanya.

Pilihan Raya Negeri Melaka bukan soal untuk mengembalikan kuasa atau mengekalkan kuasa kepada mana-mana pihak tetapi ia adalah peluang terbaik kepada rakyat negeri itu memberi isyarat kepada sang politikus bahawa kuasa sebenar di tangan rakyat.

Rakyat Melaka mempunyai pilihan sama ada mahu menyokong pakatan yang pemimpin mereka sendiri kecewa kerana seolah-olah berlaku politik ‘matlamat menghalalkan cara’ bagi mencapai kemenangan atau memilih gabungan yang terpalit dengan ‘kisah dua singa atas sebuah gunung’ atau menyerahkan kuasa kepada satu perikatan yang secara telus telah berikrar melaksanakan pentadbiran prihatin rakyat dan berintegriti?

Kalaulah selama ini mereka mengeluh sikap ahli politik parti tertentu yang tidak berubah dan kalaulah selama ini mereka bosan dengan ‘kisah boneka’ atau tidak mahu mengulangi ‘derita 22 bulan’, maka inilah masanya perubahan dilakukan.

Kehadiran Perikatan Nasional yang dipimpin oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin seharusnya tidak disia-siakan oleh rakyat Melaka. Apatah lagi bukan sahaja perikatan itu menjadi satu-satunya parti yang membuat akujanji antirasuah dalam Pilihan Raya Negeri Melaka malah lebih menarik mencalonkan seorang wanita sebagai Ketua Menteri jika mereka menang dalam pilihan raya berkenaan.

Tindakan memilih Perikatan Nasional bukan sahaja boleh membuktikan rakyat Melaka berani melakukan perubahan tetapi jauh daripada itu memberi pengajaran kepada ahli-ahli politik jangan menyeret rakyat dalam pertelingkahan politik mereka.

Jika rakyat Melaka berani melakukan perubahan tersebut sudah pasti ia akan menyedarkan ahli-ahli politik supaya jangan sewenang-wenangnya mahu meminta DUN dibubarkan tanpa memikirkan kesannya kepada rakyat.

Penulis percaya rakyat Melaka mampu melakukan kejutan, memberi pengajaran dan mencetuskan gelombang yang boleh merobah senario politik tanah air secara keseluruhannya .

Langkah itu perlu dilakukan jika mereka tidak mahu melihat adegan yang menghuru-harakan politik Melaka berulang sehingga menyusahkan rakyat.

Selain perubahan politik, rakyat Melaka yang keluar mengundi tersebut akan tercatat dalam sejarah memungkinkan seorang wanita menjadi Ketua Menteri apabila Perikatan Nasional menamakan Ahli Parlimen Masjid Tanah, Datuk Mas Ermieyati Samsuddin menduduki jawatan itu jika mereka mendapat mandat menubuhkan Kerajaan Negeri.

Apa yang ditawarkan oleh Perikatan Nasional melalui Ikrar Untuk Melaka bukanlah janji kosong dan apa yang dilafazkan melalui akujanji antirasuah bukanlah omong kosong.

Ketika menjadi Kerajaan Pusat selama 18 bulan sebelum ditumbangkan oleh segelintir ahli Parlimen UMNO sudah menjadi bukti Perikatan Nasional mampu menerajui Melaka Bangkit Cemerlang dengan penuh integriti.

Usah terperdaya dengan dakyah dan jangan terpengaruh dengan hasutan yang cuba memburuk-burukan Perikatan Nasional dengan fitnah ‘Kerajaan Gagal’. Apa yang dinikmati oleh rakyat sekarang adalah hasil perancangan Muhyiddin ketika menjadi Perdana Menteri.

Justeru rakyat Melaka tidak harus melepaskan peluang untuk melakukan perubahan politik dan melakar sejarah dalam Pilihan Raya Negeri esok. Jika itu dapat dilakukan, percayalah negeri-negeri lain juga akan merasai tempias gelombang dari bumi Melaka ini. Biarlah di Melaka segala-galanya bermula!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here