PERBUATAN seorang bekas pencuci kereta memasukkan sebatang pen ke dalam kemaluan seorang kanak-kanak pada 11 tahun lalu menerima padah apabila Mahkamah Sesyen Kuantan hari ini menjatuhkan hukuman penjara tujuh tahun dan satu sebatan terhadapnya.

Lim Ming Soon, 41, mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu selepas dibacakan dihadapan Hakim Mohd. Kafli Che Ali.

Mahkamah mengarahkan Ming Soon menjalani hukuman penjara bermula tarikh tertuduh ditangkap iaitu pada 11 September tahun lalu.

Ming Soon mengaku bersalah dengan sengaja melakukan perhubungan seksual dengan memasukkan sebatang pen ke dalam kemaluan kanak-kanak berumur lima hingga enam tahun tanpa kerelaannya.

Perbuatan itu dilakukan tertuduh di sebuah rumah di Lorong Air Putih di sini pada jam 1 hingga 7 petang antara tahun 2011 hingga 2012.

Tertuduh didapati bersalah mengikut Seksyen 377 CA Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak melebihi 30 tahun dan boleh dikenakan sebatan.

Sebelum itu, peguam mewakili tertuduh, Mohamad Hamizey Mat Taib memohon agar mahkamah mengurangkan hukuman terhadap anak guamnya atas alasan tertuduh telah menjimatkan masa pendakwaan dan mahkamah.

Mohamad Hamizey berkata, tertuduh telah memberi kerjasama yang baik terhadap pihak polis sepanjang siasatan dilakukan.

“Anak guam saya meminta mahkamah mengambil kira faktor ini dalam menjatuhkan hukuman,” katanya.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya, Sharifah Nursyuhada Tuan Mamat mahu mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal terhadap tertuduh dengan mengambil kira fakta kes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here