SEORANG bayi pramatang berusia sebulan, Muhammad Habiburrahman Muhamad Arshad di Bukit Mertajam, Pulau Pinang yang mempunyai masalah frekuensi pernafasan yang aneh dan cepat memerlukan bantuan orang ramai untuk menjalani pembedahan jantung yang menelan kos RM90,000.

Muhammad Habiburrahman pernah dihantar ke Hospital Pulau Pinang (HPP) dari Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah sehari selepas dilahirkan untuk menjalani pembedahan jantung ‘Percutaneous Coronary Intervention’ (PCI) untuk melebarkan setenosis arteri koronari.

Pembedahan itu bertujuan melanjutkan nyawanya untuk sementara waktu dan kini Muhammad Habiburrahman ditempatkan di Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU) dengan bantuan pernafasan ventilator.

Menurut Pengerusi One Hope Charity and Welfare Bhd., Datuk Chua Sui Hau, bayi berkenaan dikenal pasti mempunyai beberapa masalah kecacatan jantung dan memerlukan pembedahan segera.

Katanya, atas nasihat pakar jantung, pembedahan jantung secara ‘arterial switch operation’ (ASO) perlu dijalankan dalam tempoh masa antara tiga hingga empat minggu selepas dilahirkan dengan kos pembedahan dianggarkan RM90,000.

“Bagaimanapun, bapa kepada Muhammad Habiburrahman iaitu Muhamad Arshad Saib, 44, dan isterinya, Raihanah Khalid, 34, tidak mampu menanggung kos tersebut dan memohon kepada One Hope Charity and Welfare untuk membantu mereka.

“Bantuan itu bertujuan mengumpul kos perubatan berkenaan selain menguruskan hal rawatan dengan pihak hospital,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut beliau, bapa bayi itu hanya bekerja sebagai penjaja air minuman di Jitra, Kedah dengan pendapatan antara RM1,000 hingga RM2,000 sebulan manakala ibunya suri rumah.

“Selain Muhammad Habiburrahman, pasangan itu juga dikurniakan tiga anak perempuan yang berumur antara empat hingga tujuh tahun dan mengikut Muhamad Arshad, mereka sekeluarga jarang melancong atau merantau ke negeri lain kerana kehidupan yang sempit,” katanya.

Sehubungan itu, mereka yang ingin membantu bayi berkenaan boleh berbuat demikian dengan menyumbang melalui akaun Public Bank atas nama One Hope Charity and Welfare di nombor 3201428817 atau menghubungi talian 016-4192192, 019-2322192 dan 04-5399212 untuk maklumat lanjut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here