PEJABAT Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (PPDNHEP) Pulau Pinang memaklumkan tidak berlaku keadaan minyak masak peket sekilogram (1kg) terputus bekalan di negeri itu ketika ini seperti dilaporkan akhbar dan menjadi rungutan banyak pihak.

Menurut Pengarahnya, Mohd. Ridzuan Ab. Ghapar berkata, pihaknya telah menjalankan pemeriksaan ke atas 24 syarikat pembungkus yang membekalkan 3.434 juta kilogram minyak masak bersubsidi 1kg di Pulau Pinang setiap bulan dan mendapati tidak berlaku gangguan di peringkat pengeluaran dan pengedaran ke pasaran. 

Jelasnya, sejumlah 1.9 juta kilogram minyak masak bersubsidi 1kg telah diedar ke pasar raya dan peruncit untuk kegunaan domestik di seluruh Pulau Pinang dengan baki berjumlah 1.5 juta kilogram akan diedarkan dalam bulan ini.

Tambahnya, tiga daripada 24 syarikat pembungkus beroperasi di Georgetown dengan kuota pengeluaran bulanan sebanyak 247,000 kilogram bagi kegunaan pengguna domestik di daerah Timur Laut dan Barat Daya.

“Selain dari tiga syarikat di atas, syarikat pembungkus lain yang beroperasi di Seberang Perai, Pulau Pinang turut mengedarkan minyak masak bersubsidi 1kg ke daerah Timur Laut dan Barat Daya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu tambah beliau, merujuk kepada dakwaan had pembelian yang menyukarkan peniaga-peniaga kecil semasa membeli minyak masak subsidi 1kg, perkara tersebut bertujuan memastikan lebih ramai isi rumah dapat menikmati subsidi yang diberikan oleh kerajaan.

Malah jelasnya, mana-mana peniaga tidak termasuk dalam golongan sasar untuk mendapatkan bekalan minyak bersubsidi 1kg bagi kegunaan perniagaan.

“Sehubungan itu, pemeriksaan juga telah dijalankan ke atas beberapa premis runcit di kedua-dua daerah di atas mendapati bekalan minyak masak ada di pasaran.

“Bagaimanapun, isu kekurangan bekalan minyak masak 1kg bersubsidi dibangkitkan kerana keinginan peniaga atau pengusaha makanan untuk membuat pembelian secara pukal atau dalam kuantiti yang banyak,” katanya.

Tambahnya, pemeriksaan dan pemantauan kepada rantaian bekalan minyak masak subsidi 1kg akan terus dilaksanakan bagi memastikan bekalan minyak masak bersubsidi ada di pasaran untuk kegunaan pengguna domestik.

Usaha itu juga jelasnya, bagi memastikan tidak berlaku sebarang penyelewengan ke atas subsidi yang diberikan dalam pengeluaran dan pengedaran minyak masak bersubsidi 1kg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here