HUJAN lebat dan berterusan sejak awal pagi ini menyebabkan beberapa kawasan di pusat bandar, Georgetown, Pulau Pinang dilanda banjir kilat.

Antara kawasan yang terjejas ialah Jalan P. Ramlee; Jalan Kuantan; Jalan Pintal Tali;  Jalan Macalister; Lorong Ngah Aboo; Jalan Anson dan Lebuh Mcnair.

Turut dinaiki air separas buku lali adalah di sekitar kawasan Lebuh Nanking; Lebuh Katz; Pasar Lebuh Cecil; Jalan Timah; Simpang Kg. Jawa Lama;  Lebuh Carnarvon; Lebuh Victoria dan Pengkalan Weld.

Banjir kilat itu turut mengakibatkan berlakunya kesesakan lalu-lintas di pusat bandar awal pagi ini bagaimanapun tidak ada mangsa dilaporkan dipindahkan setakat ini.

Banjir kilat itu turut mengakibatkan berlakunya kesesakan lalu-lintas di pusat bandar awal pagi ini

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar Pulau Pinang, Phee Boon Poh berkata, situasi banjir didapati mulai surut pukul 9.30 pagi ini dan pekerja Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dengan segera membersihkan longkang bagi mengelakkan laluan air tersumbat.

“Pihak berkuasa berada di lapangan untuk memantau keadaan memandangkan keadaan masih hujan di beberapa bahagian pulau,” katanya kepada pemberita hari ini.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Komtar, Teh Lai Heng berkata, banjir kilat di kawasan Jalan Kuantan berlaku awal pagi tadi berpunca daripada paras air Sungai Pinang yang tinggi.

“Keadaan itu menyebabkan air sungai melimpah dan berlaku banjir kilat di sekitar Jalan Kuantan.

“Pihak kami telah melaporkan kejadian ini kepada pihak berkuasa supaya jalan penyelesaian dapat segera diambil,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here