KEBIMBANGAN penduduk Kampung Bayai Baru, Batu Kikir di Jempol dengan kehadiran seekor harimau kumbang berakhir apabila haiwan liar itu berjaya ditangkap selepas berjaya masuk perangkap.

Harimau kumbang betina seberat 40 kilogram memasuki perangkap yang dipasang Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Negeri Sembilan, pada minggu lalu.

Harimau kumbang betina seberat 40 kilogram memasuki perangkap yang dipasang Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Negeri Sembilan. Foto Facebook Perhilitan

Pengarah Perhilitan Negeri Sembilan, Nurul Ermi Ramli berkata, perangkap itu dipasang pada 28 Oktober lalu berikutan aduan penduduk mengenai kesan gigitan pada haiwan ternakan mereka dan terdapat kesan tapak kaki harimau.

“Sebagai tindakan, Perhilitan telah memasang perangkap pada hari aduan diterima. Pada awal pagi 30 Oktober, penduduk memberitahu harimau kumbang telah masuk ke dalam perangkap.

“Penemuan harimau kumbang di kampung itu merupakan kes pertama diterima Perhilitan. Biasanya aduan gangguan hidupan liar diterima melibatkan kera saja,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Penemuan harimau kumbang di kampung itu merupakan kes pertama diterima Perhilitan Negeri Sembilan. Foto Facebook Perhilitan

Beliau berkata, harimau kumbang itu kemudian dipindahkan sementara ke Perhilitan daerah Jempol untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut.

Selepas itu, katanya, ia akan dipindahkan dan dilepaskan ke habitat yang sesuai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here