KEPUTUSAN semua enam bahagian UMNO Melaka menolak kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu (Bersatu) jelas memperlihatkan parti mana yang mengutamakan kepentingan diri dan parti mana yang benar-benar berusaha untuk penyatuan umah.

Ketua Badan Pimpinan Bersatu negeri, Datuk Mohd. Rafiq Naizamohideen mengakui semua parti mahupun individu mempunyai hak untuk membuat segala keputusan.

“Akhirnya rakyat bijak membuat penilaian yang tepat. Saya fikir rakyat boleh melihat pihak mana yang cintakan perpaduan dan pihak mana yang mahukan perpecahan (kerana) kita konsisten untuk bekerjasama dengan kerajaan dan parti yang membentuk kerajaan Pusat sebelum ini.

“Tetapi kita dapat lihat UMNO menolaknya dan itu jelas memperlihatkan kepada rakyat Malaysia khususnya orang Melayu bahawa pihak mana yang tidak mahu penyatuan dan pihak mana yang cuba menyatukan masyarakat terutamanya dalam menghadapi pandemik COVID-19 ini,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menampaikan sumbangan Deepavali Melaka Prihatin di Taman Bachang Baru, Melaka, hari ini.

Semalam, enam Ketua Bahagian UMNO di Melaka membuat pendirian menolak kerjasama dengan Bersatu dalam menghadapi PRN Melaka 20 November ini.

Perkara itu dimaklumkan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka yang juga Ketua UMNO Bahagian Tangga Batu, Datuk Seri Mohamad Ali Mohamad.

Keputusan muktamad itu diambil selepas mengambil kira sentimen serta hasrat ahli-ahli UMNO akar umbi di negeri itu.

Mengulas lanjut, Mohd. Rafiq yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Melaka berkata, tindakan semua bahagian UMNO menolak kerjasama itu juga merupakan hak peribadi memandangkan gabungan itu sudah lama bersiap sedia dalam menghadapi apa sahaja bentuk pilihan raya.

“Saya kira itu hak mereka… kita di peringkat PN sudah lama bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan dari segenap segi untuk menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) kali ini.

“Fokus kita hanya terarah kepada PRN dan tidak tergugat atas keputusan pihak lain,” tambahnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here