POLIS menafikan berlakunya kes samun menggunakan pisau tersorok pada kad seperti yang tular dalam media sosial. 

Menurut Pegawai Komunikasi Korporat Bukit Aman, Superintendan S. Anandan, kejadian itu adalah kes lama yang disebarkan semula pihak tertentu. 

Ketika ini, kecoh di media sosial mengenai dua keping gambar yang didakwa sebagai mangsa samun menggunakan pisau yang disorok pada kad. 

Penjenayah dikatakan mengetuk kenderaan mangsa untuk bertanyakan sesuatu sebelum mencederakan mangsa menggunakan pisau kecil pada kad.

“Hasil semakan mendapati, sebaran maklumat tersebut telah mula tular pada tahun 2014, dan ditularkan semula oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

“Pihak polis mengesahkan tiada sebarang laporan berkaitan kejadian samun yang menggunakan modus operandi sedemikian,” katanya menerusi satu kenyataan, hari ini.

Tambah beliau, wanita yang cedera adalah mangsa samun dalam kejadian yang berlainan, manakala lelaki yang cedera pada bahagian muka adalah mangsa pergaduhan di sebuah pusat hiburan di luar negara.

“Orang ramai dinasihati untuk tidak mudah percaya dengan berita-berita yang tidak berasas dan tidak tentu kesahihannya.

“Tindakan berkongsi atau menyebar berita-berita sedemikian akan menimbulkan keresahan dan kebimbangan masyarakat,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here