‘’SAYA nak tanya balik, adakah Muafakat Nasional ini lagi? ‘’ Kalau kita…apa yang dipanggil netizen bahawa UMNO ini dikhianati…saya fikir elok kalau UMNO terus bertanding cara solo dengan menggunakan panji-panji Barisan Nasional.’’ (29 September 2021)

‘’Oleh kerana MN ini tidak pernah didaftarkan maka saya tidak nampak ada cahaya terang untuk MN itu direalisasikan sebagaiman PRK-PRK yang pernah diadakan. Biarlah UMNO bertanding dengan panji-panji BN secara solo. Dan insha-Allah rakyat memilih parti yang terbaik.

‘’Saya tidak pernah kecewa sebagai seorang orang ahli politik tetapi kita harus tahu bahwa bila kita berkongsi, terutamanya berkongsi hidup, kita harus saling percaya mempercayai dan kita jangan khianat mengkhianati. “Cukuplah kalau pengkhianatan itu dilakukan sekali. Tetapi kalau telah berulang kali, bukan kepada UMNO tetapi kepada pelbagai pihak, saya fikir itu harus dinilai semula.’’  (12 Oktober 2021)

Itulah antara dua petikan kenyataan Presiden UMNO Datuk Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi dalam dua wawancara ketika ditanya mengenai hubungan parti itu dengan Pas dalam Muafakat Nasional termasuk bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Kenyataan itu dikatakan menimbulkan perasaan tidak senang dalam kalangan pemimpin UMNO kerana mereka menganggap Ahmad Zahid gopoh tanpa mengkaji dahulu situasi di Melaka.

Kenyataan Ahmad Zahid itu juga dikatakan bertentangan dengan Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan yang ‘tengah pekena teh tarik’ dengan pemimpin kanan Pas bagi menjaga hubungan.

Berikutan itu pada 19 Oktober, nada Ahmad Zahid berubah apabila berkata, ‘’Saya ingin menyatakan bahawa keputusan muktamad untuk UMNO dan BN bekerjasama dengan mana-mana pihak belum diputuskan secara rasmi. Keputusan muktamad akan kita umumkan apabila (selepas) mesyuarat Biro Politik UMNO dan juga MT UMNO akan diikuti Dewan Tertinggi BN yang akan kita adakan minggu depan atau tarikh-tarikh sebelum hari penamaan calon.’’

Dan malam tadi, Majlis Tertinggi UMNO membuat keputusan untuk bekerjasama dengan Pas bagi menghadapi PRN Melaka.

Menurut kenyataan Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Ahmad Maslan;

….(ia) selaras ketetapan Perhimpunan Agung UMNO 2020, iaitu memperkukuhkan Muafakat Nasional dalam menghadapi PRN Melaka. ‘’Asas persefahaman dengan Pas berpandukan prinsip Pas menggunkan lambang partinya sendiri, selaras semangat dan ketetapan Jawatankuasa Induk MN dalam mesyuarat 19 Oktober 2020 dan 18 November 2020.

‘’Ini untuk mengelakkan pertembungan sesama sendiri dan pada masa sama mengekalkan penggunaan lambang parti masing-masing dalam pilihan raya.’’

Kenapa MT UMNO terpaksa membuat keputusan itu, biarpun Ahmad Zahid sebelum ini tidak pernah pula menyebut soal ketetapan Perhimpunan Agung UMNO 2020 berkaitan Muafakat Nasional berbanding beliau berulang kali bercakap soal ketetapan Perhimpunan Agung UMNO mengenai hubungan dengan Bersatu?

Jawapannya mudah…UMNO menyedari parti itu untuk memerlukan sokongan ahli-ahli Pas bagi mencapai kemenangan di Melaka. Kenapa?

Pertama, daripada 13 kerusi yang dikuasai oleh UMNO, enam berada dalam ‘tidak selamat’, jika mereka menolak Pas, UMNO mungkin akan kalah di situ kerana pertembungan lebih daripada tiga penjuru sudah tidak dapat dielakkan lagi apabila UMNO menolak untuk bekerjasama dengan Bersatu.

Maknanya, kalaupun tidak bertembung dengan Pas, mereka pasti akan bertembung dengan Bersatu dan dengan dasar Pas akan menyokong penyandang, maka UMNO mahu memanipulasi keadaan itu.

Kedua, UMNO mahu memastikan undi penyokong Pas dapat menampung undi UMNO yang mungkin hilang jika berlaku protes atau sabotaj dalam kalangan ahli atau penyokong parti itu apabila UMNO mengumumkan senarai calon-calonnya.

Khabarnya, ramai pemimpin lama UMNO dan penyokong mula gelisah apabila Ahmad Zahid membayangkan akan meletakkan muka baharu sebagai calon mewakili parti itu. Itu belum lagi mengambil kira pertembungan antara ‘singa-singa UMNO’ di Melaka atau ‘ada singa-singa’ itu yang terpaksa digugurkan.

Ketiga, UMNO tidak yakin komponen BN seperti MCA dan MIC akan mampu memberi sumbangan kerusi dalam PRN itu memandangkan populariti kedua-dua parti itu tidak mungkin mampu menandingi parti Pakatan Harapan terutamanya DAP.

DAP dikatakan mempunyai lima kawasan yang cukup selamat iaitu Pengkalan Batu, Ayer Keroh, Kesidang, Kota Laksamana dan Bandar Hilir. Tiga lagi kawasan iaitu Duyong, Bemban dan Gadek biarpun dikuasai oleh DAP.

Oleh itu walaupun menyedari Pas tidaklah mempunyai pengaruh yang kuat di Melaka namun dengan gabungan undi penyokong UMNO dan Pas, UMNO berharap Pas akan dapat mencuri dua tiga kerusi.

Soalnya adakah langkah itu akan membuka jalan bagi membolehkan UMNO kembali berkuasa? Jawapannya…usah terlalu bermimpi! Ia memandangkan dengan tindakan UMNO yang angkuh menolak kerjasama Bersatu, undi orang Melayu akan berpecah.

Bagi Pas pula, parti itu sudah tentulah tidak keberatan untuk menerima kerjasama dengan UMNO kerana selama ini itulah yang mereka harapkan. Walaupun Pas mencanangkan soal politik perpaduan ummah namun di Melaka, Pas amat mengharapkan UMNO tidak meminggirkan mereka.

Ia kerana mereka percaya melalui kerjasama dengan UMNO, impian untuk menang kerusi di DUN Melaka lebih cerah berbanding berpakat dengan Bersatu.

Tetapi paling seronok untuk dilihat, adakah atas nama kerjasama dan kesepakatan UMNO bersedia memberikan kerusi boleh menang kepada Pas? Khabarnya Pas dijanjikan kerusi Durian Tunggal dan Duyong.

Cuba bertanya secara jujur bolehkah menang? Di DUN Duyong yang dimenangi oleh DAP dengan majoriti 2,938 undi selepas calonnya Damian Baba Yeo mendapat 7,642 undi, adakah penyokong UMNO akan setuju diserahkan kepada Pas, kalau mereka tahu jika berlaku gabungan undi UMNO-Pas boleh menang?

Jangan lupa, Perikatan Nasional juga pasti akan meletakkan calon di DUN tersebut maknanya akan berlaku tiga penjuru maka undi akan terpecah lagi.

Di DUN Durian Tunggal, persoalan sama juga timbul. Dalam PRU-14 DUN itu dimenangi oleh Amanah dengan majoriti tipis 763 undi. Calon Amanah Sofi Wahab mendapat 5,213 undi, BN (4,450 undi) dan Pas (1,391 undi).

Kalau digabung undi UMNO dan Pas boleh mendapat 5,841 undi…adakah penyokong UMNO akan relakan kerusi boleh menang itu diserah kepada Pas?

‘Paling trajis’ apa yang akan Pas lakukan apabila Bersatu bertembung dengan UMNO. Kalau dasar menyokong penyandang dikekalkan oleh Pas maknanya UMNO akan jauh lebih beruntung daripada Bersatu.

UMNO mempunyai 13 kerusi manakala Bersatu hanya dua kerusi. Adilkah Pas ‘melayani’ Bersatu dengan dasar seumpama itu sedangkan Pas adalah anggota rasmi Perikatan Nasional?

Banyak lagi ‘kekeliruan’ atau ‘konflik’ yang dijangka berlaku berikutan keputusan UMNO untuk bekerjasama dengan Pas tapi meminggirkan Bersatu.

Apapun hakikatnya tidak kiralah berapa penjurupun pertandingan namun jika tiga parti Melayu iaitu UMNO, Pas dan Bersatu bersama pasti kemenangan boleh dicapai.

Tetapi UMNO sudah ‘berpatah arang berkerat rotan’ dengan Bersatu maka terpaksalah mereka bertarung sesama sendiri yang akhir mungkin menyebabkan antan sama antan berlaga, ayam di tepi lesung yang kenyang dan paling malang – antan patah lesung hilang? Apa maksudnya, Timbalan Presiden UMNO yang juga Pengarah Piihan Raya Barisan Nasional di PRN Melaka, Datuk Seri Mohamad Hasan pasti tahu…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here