SUDAH agak lama penulis tidak mejejakkan kaki di kampung kelahiran dan tempat bermain ketika zaman kanak-kanak dahulu, iaitu Kampung Pantai Pengkalan Penarik atau dikenali juga dengan nama Kampung Pantai Tukang Perahu.

Ya, satu kampung dua nama terletak berdekatan Hujung Kuala, Seberang Marang.

Menurut cerita orang dulu-dulu, nama Pengkalan Penarek berdasarkan aktiviti nelayan pukat tangkul ketika itu yang menjadikan pantai di situ sebagai tempat atau pengkalan untuk mendaratkan ikan dan juga perahu.

Manakala namaTukang Perahu pula terhasil disebabkan terdapat empat hingga lima keluarga yang tinggal di pesisir pantai ini bekerja sebagai tukang membuat perahu tradisional.

Bagaimanapun, aktiviti menangkap ikan dengan pukat tangkul dan membuat perahu sudah lama tiada, hanya nama kampung sahaja masih kekal.

Sebenarnya terlalu banyak kenangan suka dan duka yang penulis lalui sepanjang menetap di kampung ini bersama keluarga.

Ketika itu hanya terdapat antara 50 hingga 70 keluarga menetap di kampung ini termasuk dua keluarga Cina.

Rata-rata penduduk merupakan orang Melayu yang bekerja sebagai nelayan tradisional manakala keluarga Cina pula berniaga kedai runcit.

Bagi kebanyakan golongan wanita kampung, mereka melakukan kerja-kerja menyiang ikan di bangsal milik tauke Cina untuk dijadikan ikan kering.

Apa yang menarik, keindahan kampung ini bukan sahaja disebabkan panorama alam semulajadinya seperti laut, pantai, pulau serta lambaian pepohon kelapa semata-mata, sebaliknya keunikan air telaganya yang tidak pernah rasa masin walaupun dilimpahi air laut semasa musim tengkujuh.

Telaga ini terletak di tepi pantai, iaitu 80 meter dari laut manakala di sebelah kiri pula merupakan anak sungai yang menjadi kolam dan boleh menghubungkan hingga ke muara. Setiap kali air pasang kolam ini akan dilimpahi air sehingga hampir 20 meter ke telaga.

Apabila air surut pada sebelah petang pula, kolam akan bertukar menjadi ‘Stadium Wembley’ tempat remaja kampung bermain bola.

Seingat penulis, telaga ini menjadi tarikan utama orang ramai ketika itu memandangkan airnya sentiasa jernih dan tidak pernah berasa masin walaupun diminum tanpa dimasak.

Malah, beberapa kampung lain khususnya dari Kampung Tanjung dan Bukit Conggo (kini Bukit Gasing) kebanyakan datang mengambil air dengan menggunakan perahu jalur panjang yang turut membawa pelbagai bekas termasuk tempayan.

Memandangkan ketika itu belum ada bekalan air paip dan masyarakat hanya menggunakan air telaga termasuk bagi tujuan memasak dan membasuh, maka setiap hari telaga ini menjadi tumpuan ramai.

Namun, setelah bertahun berlalu, minggu lalu penulis cuba megintip semula kenangan di kampung kelahiran ini.

Alangkah terkejutnya penulis apabila melihat suasananya sudah banyak berubah, walaupun telaga tempat penulis mandi manda, minum dan membasuh suatu ketika dahulu masih ada, tetapi ia tidak sejernih dahulu, persekitaran kolam dan anak sungai pula tertimbus dan ditumbuhi semak samun ekoran projek pembinaan benteng pemecah ombak di hujung kuala dan muara sungai Marang beberapa tahun lalu.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here