KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) melupuskan pelbagai barang rampasan bernilai RM51.91 juta hasil operasi yang dilakukan di seluruh negara.

Barang berkenaan merupakan hasil rampasan dilakukan pihak KPDNHEP sepanjang tahun ini melibatkan pemeriksaan di 632,242 premis bagi tempoh Januari sehingga September ini.

Menurut Pengarah Penguat kuasa KPDNHEP, Azman Adam, sebanyak 8,782 tindakan kes telah diambil melibatkan pelbagai kesalahan dengan nilai rampasan berjumlah RM29.96 juta.

“Barang rampasan ini melibatkan tindakan kes di bawah pelbagai kesalahan antaranya Akta Cap Dagangan 2019, Akta Perihal Dagangan 2011, Akta Jualan Langsung 1999, Akta Kawalan Bekalan 1961 dan Akta Perlindungan Pengguna 1999 membabitkan barang rampasan berkaitan cetak rompak, barang tiruan dan standard keselamatan

“Secara keseluruhan, sebanyak RM2.19 juta hasil kutipan sementara yang sedang diuruskan kerajaan, RM935,477 adalah hasil jualan lelong, sebut harga, tender dan jualan terus dan RM734,594 lucut hak kewangan perintah mahkamah.

“Selain itu sebanyak RM4.11 juta kompaun telah dikeluarkan KPDNHEP melibatkan 7,830 kes di seluruh negara tahun ini,” katanya.

Azman memusnahkan beg tiruan dirampas dan dilupuskan hari ini yang merupakan hasil rampasan dilakukan KPDNHEP sepanjang tahun ini bagi tempoh Januari sehingga September ini. Foto Facebook KPDNHEP

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar Majlis Pelupusan Ekshibit Mega di Kompleks Penyimpanan Bahagian Penguat kuasa KPDNHEP, Arab Malaysian Industrial Park, Nilai, hari ini.

Katanya, daripada jumlah itu, 97 kes melibatkan tindakan pendakwaan di mahkamah dengan jumlah keseluruhan denda sebanyak RM798,292.

Menurutnya, berdasarkan kepada tindakan kes pengkompaunan dan pendakwaan tersebut, sebanyak 1,868 kes yang melibatkan barang sitaan telah dilupuskan tahun ini.

“Sebanyak 22,274 aduan atas pelbagai kesalahan diterima pihaknya dari 1 Januari sehingga 25 Oktober tahun ini,” katanya.

Jelasnya, berdasarkan statistik, aduan penipuan pembelian transaksi dalam talian paling tinggi diterima iaitu 9,324 aduan.

“Kita akan sentiasa mengambil tindakan tegas ke atas mana-mana peniaga yang melakukan kesalahan di bawah peruntukan undang-undang sedia ada supaya dapat mewujudkan suasana perniagaan yang kondusif dan adil,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here