MUNGKIN Pakatan Harapan (PH) sudah berasa terlalu selesa di Selangor setelah menguasai negeri itu selama tiga penggal sejak 2008.

Sebab itu pemimpinnya termasuk yang bertaraf Exco seperti V Ganabatirau berani bersikap biadab mengherdik dan memaki hamun penjawat awam.

Walau apa pun alasannya, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Kemuning itu tidak patut menunjukkan perangai kurang ajar terhadap kakitangan-kakitangan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Selangor terbabit.

Tidak cukup dengan memalukan mereka di hadapan khalayak ramai, Ganabatirau yang juga Naib Pengerusi DAP Selangor menularkan rakaman video beliau memaki hamun penjawat awam dalam laman Facebook miliknya.

Apakah motif beliau berbuat demikian? Tidakkah beliau sedar perbuatannya itu telah menjatuhkan air muka pegawai dan kakitangan JPS Selangor terbabit?

Sebagai seorang Exco kerajaan negeri Selangor, Ganabatirau sepatutnya sedar bahawa pemimpin politik dan penjawat awam perlu saling bekerjasama bagi memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

Agensi-agensi kerajaan kadangkala berdepan pelbagai kekangan dari segi sumber bagi menyelesaikan masalah yang timbul, lebih-lebih lagi dalam situasi pandemik yang menyebabkan banyak urusan tergendala atau tertangguh.

Dalam hal ini, pemimpin politik sebenarnya boleh memainkan peranan bagi menyelesaikan isu yang dihadapi.

Banyak masalah dapat diselesaikan apabila dibincangkan secara murni dan bersopan secara bersemuka dengan pihak-pihak yang terlibat.

Tentu sekali, tindakan mengherdik dan memaki hamun penjawat awam tidak akan menyebabkan masalah selesai dengan serta-merta.

Lupakah Ganabatirau tentang sejarah ‘hadiah’ penyapu yang disampaikan oleh bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Khir Toyo kepada Majlis Daerah Hulu Selangor pada 2007?

Insiden memalukan itu dikatakan menjadi antara punca yang membawa kepada tumbangnya Barisan Nasional (BN) di Selangor kira-kira setahun kemudian.

Keratan akhbar Berita Harian siaran 13 November 2007 mengenai Anugerah Penyapu yang disampaikan Khir Toyo kepada Majlis Daerah Hulu Selangor.

Dr Khir dilaporkan menjelaskan bahawa pemberian penyapu itu bukan bertujuan menjatuhkan maruah tetapi adalah simbolik bagi membersihkan sikap buruk dan amalan negatif pihak berkuasa tempatan (PBT) yang tidak mencapai tahap maksimum kualiti perkhidmatan yang ditetapkan.

Majlis Daerah Hulu Selangor diberikan ‘anugerah’ penyapu ekoran kutipan hasil cukai taksiran 2006 yang kurang memuaskan.

Walau bagaimanapun, Dr Khir dikritik pelbagai pihak termasuk Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) kerana tindakannya dikatakan mengaibkan penjawat awam.

Hari ini, Presiden CUEPACS, Adnan Mat turut mengeluarkan kenyataan yang tegas mengecam perbuatan Ganabatirau yang dianggap sebagai tidak profesional.

Sejarah lazimnya akan berulang dan tidak mustahil PH menerima nasib yang sama seperti BN pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) kelak.

Agaknya Ganabatirau terlepas pandang fakta sejarah ini dan terlupa bahawa penjawat awam juga merupakan pengundi yang mempunyai jatuh bangun mana-mana parti politik dalam pilihan raya.

Keangkuhan pemimpin PH dan DAP mesti ditamatkan dan mereka mesti diajar secukup-cukupnya pada PRU-15 supaya tidak lagi berlaku insiden yang memalukan terhadap penjawat awam di Selangor pada masa akan datang.


Nota: Dalam sidang media yang disiarkan secara langsung dalam laman Facebook miliknya hari ini, V Ganabatirau secara terbuka meminta maaf kerana mengeluarkan kata-kata kesat terhadap kakitangan JPS Selangor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here