DUA anggota polis mengaku tidak bersalah di Mahkamah Khas Rasuah Kota Kinabalu, Kota Kinabalu hari ini atas pertuduhan menerima rasuah agar tidak mengambil tindakan terhadap pesalah dadah.

Koperal Sebestino Bong, 42, dan Lans Koperal Haikal Ibrahim Abdullah, 32, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan di hadapan Hakim Abu Bakar Manat, lapor Sinar Harian, hari ini.

Menurut pertuduhan, Sebestino yang bertugas di Bahagian Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Belud berhadapan dua pertuduhan iaitu menerima suapan sebanyak RM300 daripada seorang lelaki supaya tidak diambil tindakan terhadapnya di bawah Akta Dadah Berbahaya Langkah-Langkah Pencegahan Khas 1985 pada 6 Jun 2017.

Tertuduh kedua, Haikal Ibrahim yang bertugas sebagai koperal di IPD Kota Belud pula berhadapan dengan sembilan pertuduhan membabitkan nilai suapan sebanyak RM1,570antara 23 Mei 2017 hingga 6 Julai 2018.

Wang yang diterima tertuduh adalah sebagai dorongan untuk tidak diambil tindakan terhadap seorang lelaki di bawah Akta Dadah Berbahaya Langkah-Langkah Pencegahan Khas 1985.

Kedua-dua tertuduh dituduh di bawah Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) 2009 yang boleh dihukum di bawah Sekysen 24(1) akta yang sama.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwaraya SPRM Sabah, Nurul Izzati Sapifee manakala kedua-dua tertuduh tidak diwakili peguam.

Mahkamah membenarkan ikat jamin terhadap Sebestino sebanyak RM6,000 bersama deposit RM3,000, seorang penjamin tempatan dan diarah untuk melaporkan diri ke pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Lahad Datu selain pasport diserahkan kepada mahkamah dan tidak boleh mengganggu saksi pendakwaan.

Sementara itu, Haikal Ibrahim dibenarkan ikat jamin dengan wang jaminan sebanyak RM8,000 bersama deposit RM4,000 dan seorang penjamin tempatan selain diminta untuk melaporkan diri kepada SPRM Sandakan dan pasport diserahkan kepada mahkamah serta tidak boleh mengganggu saksi pendakwaan.

Kedua-dua tertuduh sebelum itu memohon rayuan kepada mahkamah supaya wang jaminan mereka dikurangkan kerana perlu menanggung keluarga masing-masing.

Mahkamah turut menetapkan 29 November depan sebagai tarikh sebutan semula kes bagi kedua-dua tertuduh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here