SEORANG bayi perempuan ditinggalkan atas rumput di kawasan rumah kongsi Taman Ara Sendayan, Bandar Sri Sendayan, Seremban, hari ini.

Bagaimanapun bayi berusia 36 hari itu diselamatkan orang ramai sebelum diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Menurut Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah, Mustafal Bakri Mohammad Yusof berkata, pihaknya kini mencari berusaha mengesan ibu kandung atau waris kepada bayi perempuan terbabit.

Katanya, mengikut peruntukan Seksyen 17(1)(e)(ii) Akta Kanak-kanak 2001, bayi itu diperintahkan diletakkan di bawah jagaan orang yang layak dan sesuai.

“JKM juga menerima kebenaran mengikut Seksyen 15 Akta Kanak-kanak 2001 untuk melakukan siaran atau hebahan di akhbar,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, JKM ingin mengesan waris kepada bayi berkenaan bagi tujuan siasatan serta tindakan lanjut.

“Waris atau kenalan serta orang awam yang mengenali ibu kandung kepada bayi terbabit boleh menghubungi Pelindung Kanak-kanak, Emelia Kamarulzaman 06-6015798,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Mohd. Said Ibrahim dalam kenyataannya berkata, polis menerima maklumat berkenaan penemuan bayi terbabit pada pukul 11.52 pagi daripada seorang lelaki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here