PADA 10 Oktober lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan rentas negeri mula dibenarkan pada 11 Oktober – satu detik yang paling dinanti-nantikan oleh rakyat Malaysia.

Kebenaran itu salah satu daripada kelonggaran atau pencapaian negara untuk melangkah keluar daripada pandemik Covid-19 selepas beberapa negeri mulai melangkah ke Fasa 3 dan Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Sementara itu, kes Covid-19 terus mencatatkan penurunan manakala hampir semua sektor ekonomi sudah beroperasi dan sektor sosial serta rekreasi diberi kelonggaran. Sekolah-sekolah dan institut pengajian tinggi mula dibuka.

Rakyat juga sudah kembali memenuhi restoran dan pusat beli belah. Kawasan pelancongan kembali meriah.

Dalam suasana menarik nafas lega kerana hidup kita sudah hampir kembali seperti sedia kala, jangan lupa semua itu tidak mungkin akan tercapai tanpa keberanian Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menjadi Perdana Menteri selama 18 bulan bermula 1 Mac 2020 hingga 16 Ogos 2021.

Biarpun 18 bulan mungkin nampak singkat tetapi kalau tiada usaha bersungguh-sungguh Ahli Parlimen Pagoh itu dalam menguruskan negara ketika negara diserang pandemik Covid-19 mana mungkin negara berada dalam situasi sekarang.

Jika kita mengimbas kembali kepemimpinan beliau dalam tempoh 18 bulan itu, Muhyiddin bukan sahaja berhadapan dengan ‘musuh halimunan’ iaitu Covid-19 tetapi juga ‘musuh nyata’ iaitu pemimpin pembangkang dan ‘duri dalam daging’ yang terdiri daripada beberapa pemimpin kanan UMNO biarpun parti mereka sebahagian daripada kerajaan.

‘Kluster-kluster’ politik ini menjadikan pandemik Covid-19 bagaikan ‘peluru’ yang ‘ditaburkan’ bagi melaksanakan agenda bagi menyingkirkan Muhyiddin.

Sepanjang tempoh 18 bulan itu, mereka ‘menaburkan racun’ keraguan dan menyebarkan dakyah bagi menggambarkan Muhyiddin gagal menangani Covid-19.

Namun Allah SWT Maha Mengetahui, biarpun Muhyiddin terpaksa ‘akur’ dengan percaturan politik yang digerakkan oleh ‘musuh politik nyata’ dan ‘musuh politik dalam selimut’, hari ini rakyat dapat menyaksikan apa yang dilakukan oleh Muhyiddin dalam tempoh 18 bulan tersebut.

Janganlah kita menjadi kelompok yang ‘buta mata’ dan ‘buta hati’ untuk mengakui tanpa perancangan dan tindakan Muhyiddin ketika menjadi Perdana Menteri dalam menangani Covid-19 mana mungkin Malaysia menuju proses pemulihan.

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), memohon perkenan Yang di-Pertuan Agong melaksanakan darurat, pakej rangsangan ekonomi, pakej bantuan rakyat dan paling ampuh melancarkan Program Vaksinasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) adalah bukti keberanian, kemampuan dan kejayaan Muhyiddin sehingga meletakkan Malaysia pada situasi sekarang.

Ternyata ‘kerajaan gagal’ bukan sahaja satu pembohongan dan dakyah malah fitnah terhebat ke atas beliau sehingga terpaksa meletakkan jawatan Perdana Menteri – paling perit pengunduran itu akibat tindakan 15 ahli Parlimen UMNO menarik sokongan yang pastinya akan tercatat dalam sejarah politik tanah air.

Muhyiddin mungkin tidak sempat membuktikan kejayaan beliau ketika menjadi Perdana Menteri tetapi rakyat dapat menyaksikan kebenarannya selepas dua bulan beliau berundur.

Kalau Muhyiddin gagal 18 bulan lalu sudah pasti PICK tidak wujud dan sekaligus bermakna Malaysia akan terus berperang dengan pandemik Covid-19. Peogram itu wujud kerana keberanian Muhyiddin yang tidak teragak-agak mengarahkan agar tempahan awal dibuat daripada pelbagai fasiliti dan negara.

Kenapa dianggap ‘keberanian’? Ia disebabkan walaupun belum lagi vaksin dihasilkan kerana kebanyakan masih di peringkat kajian makmal, Muhyiddin mahu tempahan dibuat.

Seperti mana kata beliau, ‘’ (ia) dengan matlamat untuk menjamin rakyat Malaysia akan mendapat akses kepada vaksin Covid-19 sebaik sahaja ia ditemui dan disahkan selamat digunakan kelak.’’

Muhyiddin percaya vaksin akan menjadi penawar dan  game changer yang akan membawa negara keluar daripada kemelut pandemik yang telah mencetuskan krisis kesihatan paling buruk dalam sejarah negara.

Keputusan Muhyiddin itu membolehkan Malaysia tersenarai antara negara yang mendapat jaminan awal bekalan vaksin sehingga kita mampu berada dalam suasana sekarang apabila mencapai imuniti kelompok melebihi 90 peratus populasi penduduk dewasa.Tetapi adakah kelompok yang menjadi penghasut politik menghargai jasa dan keupayaan Muhyiddin? Adakah mereka mengiktiraf kejayaan beliau?

‘Jauh api dari panggang’! sebaliknya mereka terus dengan kebencian politik yang mendalam sehinggakan apabila Muhyiddin dilantik sebagai Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) mereka bagaikan ‘tidur tak lena’ dan ‘melompat bagaikan kera kena belacan’.

Mereka sebenarnya bimbang dengan kemampuan Muhyiddin memulihkan negara yang selama ini mereka cuba tutup dengan pembohongan dan fitnah akan memperkukuhkan kedudukan politik beliau.

Kelompok tersebut cuba meneruskan dakyah mereka dengan mempersoalkan layakkan Muhyiddin menerajui MPN tetapi Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob amat memahami kemampuan Muhyiddin.

Ia memandangkan Ismail Sabri adalah pemimpin kanan UMNO yang terus setia bersama kerajaan pimpinan Muhyiddin sebelum ini. Ismail Sabri sanggup bersusah payah dengan beliau menangani pandemik Covid-19 ketika ada pemimpin-pemimpin parti itu hanya bijak mengkritik dalam Facebook dan media sosial sahaja.

Sebab itulah Ismail Sabri mempertahankan keputusan melantik Muhyiddin kerana beliau tahu sejauh manakah kemampuan beks Perdana Menteri itu untuk terus menyumbang kepada pemulihan negara.

Justeru Ismail Sabri tidak peduli apapun kritikan berhubung pelantikan tersebut termasuklah daripada mana-mana individu yang teringin sangat mahu menjadi penasihat ekonomi. Ia kerana keupayaan Muhyiddin sudah terbukti dengan apa yang dinikmati oleh rakyat dan negara sekarang.

Apa yang penulis sampaikan melalui artikel ini bukanlah mahu menyanjung bekas Perdana Menteri itu tetapi mahu mengingatkan sesetengah ahli politik janganlah mengajar rakyat negara ini untuk tidak mengenang jasa pemimpin tidak kira dari parti manapun. Paling penting janganlah cuba memesongkan fakta.

Jika ada kebaikan yang dilakukan oleh pemimpin tersebut, kita harus menghargai dan mengiktirafnya. Begitulah juga Muhyiddin, beliau meletakkan jawatan bukan kerana gagal menangani Covid-19 tetapi disebabkan oleh mainan politik ‘dendam kesumat’.

Mungkin Muhyiddin tidak sempat melengkapkan misi memulihkan negara sebagai Perdana Menteri tetapi Allah SWT menentukan beliau boleh meneruskan usaha tersebut dan memainkan peranan penting sebagai Pengerusi MPN. Jadi tidak payahlah ahli-ahli politik tertentu berasa gelisah sangat.

Kesimpulannya, tanpa keberanian Muhyiddin membuat keputusan dan bertungkus lumus selama 18 bulan ditambah pula dengan sokongan tidak berbelah bahagi Ismail Sabri sebagai Menteri Kanan Keselamatan dan kemudiannya Timbalan Perdana Menteri, tidak mungkin Malaysia kini melangkah fasa pemulihan.Itulah faktanya!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here