SEMALAM portal Malaysiakini melaporkan kenyataan Presiden UMNO Datuk Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi yang menegaskan, beliau tidak angkuh apabila berkata, Barisan Nasional (BN) akan bergerak solo dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Beliau juga menegaskan, “Jawapan-jawapan saya itu bukanlah suatu keangkuhan sebaliknya berpegang kepada realiti semasa dan berpijak di bumi yang nyata’’.

Semalam juga Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, parti itu tidak akan ‘gopoh’ dalam menentukan kerjasama dengan mana-mana parti bagi pilihan raya tersebut.

Sebaliknya parti itu sedang mengumpulkan maklum balas daripada semua pihak termasuk pimpinan di peringkat bahagian sebelum ianya diputuskan oleh pucuk pimpinan parti.

Dalam soalnya, kita tidak pasti siapa sebenarnya gopoh kerana inidividu paling awal membuat kenyataan tidak akan mengadakan kerjasama dengan Muafakat Nasional (MN) dalam PRN Melaka ialah Ahmad Zahid.

Tetapi sekarang Ahmad Maslan pula berkata, UMNO sedang kumpul maklum balas di peringkat bahagian sebelum kepemimpinan buat keputusan. Maknanya, apa yang dikatakan oleh Ahmad Zahid sebelum ini boleh dianggap kenyataan peribadi.

Namun pada masa sama ia juga boleh mewujudkan persepsi bahawa atau persoalan realiti semasa mana yang dirujuk dan di bumi nyata mana yang Ahmad Zahid pijak ketika begitu teruja bercakap tidak akan mengadakan kerjasama dengan mana-mana parti dalam PRN tersebut.

Perlu diingat Ahmad Zahid juga menjawab ‘No Way’ apabila ditanya oleh portal Malaysiakini adakah UMNO akan bekerjasama dengan Bersatu di Melaka dan kemudiannya disusuli dengan kenyataan beliau iaitu;

‘’Oleh kerana MN ini tidak pernah didaftarkan, saya tidak nampak ada cahaya terang untuk MN itu direalisasikan sebagaimana beberapa pilihan raya kecil (PRK) yang pernah diadakan.

‘’ Biarlah UMNO bertanding dengan panji-panji BN secara solo. Dan, insya-Allah rakyat memilih parti yang terbaik,” katanya.

Kalau betul seperti mana kata Ahmad Maslan, UMNO menanti maklum balas bahagian sebelum buat keputusan berhubung kerjasama dengan parti lain dalam PRN Melaka, baguslah.

Ia kerana ‘realiti semasa’ dan ‘bumi yang dipijak’ oleh Ahmad Zahid dan kepemimpinan UMNO menunjukkan, parti itu tidak akan mencapai kejayaan jika tidak bekerjasama dengan parti lain sama ada dalam PRN Melaka mahu PRU-15.

Atas sebab itulah pemimpin-pemimpin Pas memberi reaksi agak kecewa dengan kenyataan Ahmad Zahid seperti mana peringatan Ketua Sidang Assabiqun (veteran) Pas Pusat, Datuk Dr. Mahfodz Mohamed yang berharap Presiden UMNO itu mengkaji secara mendalam sebelum membuat keputusan supaya tidak menyesal di kemudian hari.

‘’Kena kaji betul-betul, kalau tidak berjaya nanti jangan menyesal, semuannya melopong nanti kalau nak lawan tiga penjuru,’’ katanya seperti dilapor Berita Harian.

Turut memberi penegasan ialah Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang berkata,’’Kalau UMNO tidak mahu bersama, hendak jalan sendiri, kita tiada pilihan, itu bab parti masing-masing. Cuma kita bagi tau kalau berlaku pertandingan tiga penjuru (UMNO, Pas dan Bersatu), semua akan rugi, jadi semua kena elakkan tanding tiga penjuru.’’

Penulis tidak pasti sama ada berikutan reaksi tegas kedua-dua pemimpin Pas itu memungkinkan Majlis Tertingg UMNO malam tadi tidak membuat keputusan berhubung kerjasama dengan parti lain dalam PRN Melaka, sebaliknya mahu menunggu dahulu maklum balas bahagian.

Sedangkan sebelum ini, kalau berdasarkan kenyataan ‘No Way’ dan ‘tiada cahaya terang’ ia seolah-olah UMNO sudah membuat keputusan berhubung perkara tersebut  memandangkan Ahmad Zahid adalah Presiden parti itu. Bila seorang Presiden berkata demikian, ia selalunya menjadi petunjuk kepada pendirian sesebuah parti.

Bagaimanapun rupa-rupanya UMNO belum buat apa-apa keputusan maknanya kenyataan Ahmad Zahid lebih kepada kenyataan politik yang tidak membawa apa-apa makna…adakah begitu?

Namun begitu masa masih ada untuk UMNO memahami ‘realiti semasa’ dan ‘berpijak di bumi nyata’ dengan sebenar-benarnya iaitu parti itu tidak mampu bergerak solo jika ingin kekal memegang tampuk pentadbiran di Melaka.

Perkara itu ditegaskan oleh Penganalisis politik USM, Profesor Sivamurugan Pandian yang berkata, UMNO perlu melihat kepada lawan mereka iaitu Pakatan Harapan yang dilihat tidak goyah dengan kemelut yang berlaku ketika ini.

‘’Sekiranya kerjasama dibina dengan parti-parti lain (komponen Perikatan Nasional), itu sekurang-kurangnya akan menunjukkan keupayaan UMNO untuk ketengahkan penyatuan ataupun kerjasama dengan parti lain dalam keadaan ketika perlu mengurus beberapa persepsi.

“Jadi, UMNO berhadapan dengan persoalan untuk mengurus persepsi dalam kalangan pengundi walaupun kita tahu di peringkat akar umbi, UMNO kuat dari segi guna tenaga, jentera dan mengurus parti.

“Sejauh mana itu mampu terjemah dalam bentuk sokongan (semasa PRN), masih menjadi satu titik persoalan,” katanya.

Oleh itu kalau Ahmad Zahid ‘berpegang kepada realiti semasa’ dan ‘berpijak di bumi nyata’ – itulah situasinya kalau UMNO mahu berkuasa di Melaka, jika tidak…’No Way’ parti itu boleh menang kerana ‘tidak nampak cahaya terang untuk UMNO’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here