MAHKAMAH Sesyen Ipoh hari ini menjatuhkan hukuman denda RM8,000 dan sehari penjara terhadap seorang penyelia asrama sebuah sekolah agama selepas atas kesalahan menerima suapan berjumlah RM5,800 pada 2017.

Muhamad Rozi Ahmad Puad, 36, mengaku bersalah menerima suapan berjumlah RM5,800 pada 2017 selepas di hadapan

Hakim S. Indera Nehru selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan.

Sinar Harian melaporkan, tertuduh diperintahkan menjalani tambahan hukuman penjara lapan bulan sekiranya gagal membayar denda.

Mengikut pertuduhan, Muhamad Rozi sebagai penjawat awam iaitu penyelia asrama di Sekolah Menengah Agama al-Ulum al-Syar’iyyah dalam daerah Bagan Datuk telah memperoleh benda berharga daripada Ahmad Tarmizi Hariff untuk dirinya sendiri suatu suapan iaitu wang tunai RM5,800 melalui akaun bank milik tertuduh pada 31 Julai 2017.

Wang suapan itu sebagai upah untuk tertuduh tidak membuat sebarang pemotongan terhadap tuntutan kontraktor perkhidmatan bekalan makanan bermasak secara Islam pada Julai 2017.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukan hukuman penjara maksimum dua tahun atau dengan denda, atau kedua-duanya.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Maziyah Mansor manakala tertuduh yang telah berkahwin tidak diwakili peguam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here